Suncom Energy ontwikkelt zonthermie voor kleinschaliger gebruik - ook voor bakkerijen

Suncom Energy ontwikkelt  zonthermie voor kleinschaliger gebruik - ook voor bakkerijen
Suncom maakt gebruik van parabolische spiegels met een breedte van slechts 2 meter. De techniek maakt toegang tot goedkopere, groene energie haalbaar. Foto: Suncom

Energie start-up Suncom Energy is erin geslaagd om zonthermie- technologie beschikbaar te maken voor kleinschaliger gebruik. Ook voor bakkerijen zou deze techniek, die drie keer efficiënter is dan gangbare zonnecel-technieken, geschikt zijn.

Suncom Energy is een Nederlandse, duurzame start-up. De techniek van zonthermie kon tot nu toe alleen grootschalig toegepast worden in centrales van honderden megawatt en met gigantische investeringen.

De start-up heeft de techniek beschikbaar weten te maken voor kleinschaliger gebruik. Daaronder vallen ook bakkerijen, naar verwachting vooral de middengrote en grotere.

Eerste bakkerij in 2023

Oprichter en directeur van Suncom Energy, Henk Arntz, is momenteel in gesprek met een grootbedrijf in de bakkerij, waar mogelijk de eerste zonnecellen in 2023 gebouwd gaan worden. 'Het gaat dan eerst nog om cellen waarmee we bijvoorbeeld de afwasmachines van warmte kunnen voorzien. Vanaf 2024 kunnen we opschalen en kunnen we ovens die bakken op 180 tot zo'n 240℃ heel makkelijk voorzien van warmte.'

De warmtevraag is enorm veranderd. Deze techniek is veel goedkoper dan zonnepanelen”

De start-up ondernemer begon drie jaar geleden op zijn zolderkamer met zijn bedrijf. 'In had geen idee dat het zo'n vlucht zou nemen, met de huidige energieproblematiek is het begrijpelijk. De warmtevraag is enorm veranderd. Deze techniek is veel goedkoper dan zonnepanelen.'

Effectief en goedkoop

Bij zonthermie-technologie voor warmte (CSP: concentrated solar power) is de efficiëntie drie keer hoger dan zonnecellen, die direct elektriciteit opwekken. De kracht van de zon wordt meer dan 100 keer vermenigvuldigd.

De energiekosten in bedrijven kunnen hierdoor dalen tot 70 procent. De warmte wordt opgeslagen in een warmtebatterij, waaruit op minder zonnige dagen geput kan worden. Arntz: 'We kunnen van de lente tot en met de herfst overbruggen. Alleen in de winter is de opslag dan niet voldoende.'

Schoner en groen

CSP is ontwikkeld om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daarnaast biedt het een betaalbaar alternatief tegen exploderende energietarieven.

Een ander voordeel is dat de voor de bouw van zonnecellen alleen staal, glas en een beetje aluminium nodig is, wat een stuk milieuvriendelijker is dan de huidige zonnepanelen.

Bakkerijen, kassen, voedselverwerkende industrie krijgen hiermee zodoende ook toegang tot deze technologie. De Utrechtse start-up heeft recentelijk €2 miljoen euro groeigeld opgehaald en is klaar om de eerste installaties te produceren. 

De techniek

De ontwikkeling naar kleinere installaties voor veel lagere financiële lasten maakt CSP aantrekkelijk voor een veel bredere markt. De technologie maakt gebruik van parabolische spiegels met een breedte van slechts 2 meter, beduidend kleiner dan traditionele CSP-technologie.

Arntz: 'De crux zit ‘m in de speciale buis in het brandpunt van de spiegels, de zogenaamde receiver. Hierdoor wordt vloeistof gepompt, die wordt verhit door de geconcentreerde zon. Door het speciale ontwerp van de receiver kunnen temperaturen tot wel 500 graden Celsius worden bereikt. De hete vloeistof kan tussentijds worden opgeslagen in een warmtebatterij.'

De technologie kan ook 24 uur per dag groene elektriciteit leveren variërend van 60 kW­e tot 5 MWe. Arntz schat de totale potentiële markt voor zijn CSP-technologie wereldwijd op ruim €1.000 miljard. 

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.