Protestactie om lichten te doven steeds breder gedragen, oproep de deur uit

Protestactie om lichten te doven steeds breder gedragen, oproep de deur uit

De actie om de verlichting in bakkerswinkels zaterdag 22 oktober massaal uit te doen, wordt steeds breder gedragen. Diverse organisaties brengen de actie de komende dagen onder de aandacht bij hun leden-bakkers, met als boodschap aan de consument en daarmee ook aan de politiek: 'Wij willen bakken!'

Onder andere Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB), Beko Coöperatie, het Echte Bakkersgilde en leveranciers zoals Sonneveld en Zeelandia roepen hun leden en klanten op mee te doen aan de publieksvriendelijke actie. Ook de NBOV deelt deze oproep onder haar leden. *

SAB faciliteert

SAB faciliteert onder meer de downloadmogelijkheden voor posters en een briefing aan zowel de ondernemers als hun medewerkers. ‘Wat zeg je bijvoorbeeld tegen de klant als die vraagt of jouw bakkerswinkel ook dichtgaat omdat je meedoet aan de actie?’, geeft mede-initiatiefneemster Vicky Littlejohn van Proof Bakery als voorbeeld.

De posters zijn hier te downloaden

Fluwelen protest

Deelnemende ambachtelijke bakkers voeren deze actie in hun winkels en op sociale media. In de winkels is het de bedoeling letterlijk het licht uit te doen… hopelijk niet voorgoed. De actie heeft tot doel aandacht te vragen voor het bestaansrecht van de bakkers, bij zowel consumenten als de overheid.

Het licht in de winkels wordt vervangen door kaarslicht. Een ‘fluwelen protest’ dat wel een duidelijke boodschap uitstraalt richting consument en politiek: het water staat vele ambachtelijke bakkers in Nederland tot boven de lippen.

Lichten uit, kaarsen aan: doe je mee?

Inmiddels heeft SAB een bericht uitgestuurd aan alle deelnemende partijen, die de informatie onder hun leden verder verspreiden. ‘Lichten uit, kaarsen aan: doe je mee?’, staat erboven.

Met de huidige aangekondigde overheidssteun vrezen vele bakkerijen dat het licht helemaal uitgaat. 'Wat er nu op tafel ligt is voor geen bakker te doen en brengt zeker geen verlichting', aldus de initiatiefnemers.

Sprankje hoop

Omdat veel klanten sympathiek staan ten opzichte van de zorgen van de bakkers, is er volgens de initatiefnemers nog een sprankje hoop op betere tijden en een betere overheidscompensatie. 'Er moet wel snel een betere regeling komen, want de kaarsjes doven snel. Kom in actie en steek aanstaande zaterdag ook de kaarsjes aan in jouw bakkerij!'

Lobby gaat door

Intussen blijft de NBOV zich volop focussen op haar lobbywerk in Den Haag, waarbij ze zich richt op een betere compensatieregeling dan de TEK die er nu ligt. ‘De NBOV vindt de actie zeker een sympathiek gebaar naar het publiek toe’, legt directeur Marie-Hélène Zengerink uit. ‘In de lobby bewandelen wij het andere circuit.’

*De redactie Bakkerswereld draagt de actie een warm hart toe.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte hierna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij enkele vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Enkele jaren geleden keerde Anne Mieke terug naar Bakkerswereld, dat inmiddels meer is dan een magazine in print alleen; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vast team vertrouwde freelancers.