Jetten wil vaste energiecontract terug; Kaag noemt bakkers specifiek, zonder toezeggingen

Jetten wil vaste energiecontract terug; Kaag noemt bakkers specifiek, zonder toezeggingen
Minister Sigrid Kaag van Financiën noemt ook bakkers in haar afwegingen. Foto: Martijn Beekman

De energiecrisis in Nederland zorgt ervoor dat het kabinet kort voor Prinsjesdag nog werkt aan noodmaatregelen. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie dwingt, in ieder geval voor burgers, langdurige contracten met vaste prijzen af. Minister Sigrid Kaag van Financiën noemt ook bakkers in haar afwegingen.

Het kabinet verwacht volgend jaar minstens nog €10 miljard extra te moeten uittrekken voor het betaalbaar houden van de energierekening van consumenten en bedrijven. ‘Het is niet goedkoop’, zei minister Kaag van Financiën vrijdag na afloop van de ministerraad.

Zij denkt onder meer aan een ‘bovengrens aan het gemiddelde energieverbruik van bijvoorbeeld een gezin of een bakkerij’. Tot die bovengrens geldt een laag, door de overheid gesubsidieerd tarief. Wie meer verbruikt, moet over dat meerverbruik een hoger tarief betalen.

Kaag benadrukte dat er nog geen besluit is genomen. ‘De bakkers en een aantal andere sectoren zijn energie-intensief, terwijl sommige sectoren juist torenhoge winsten maken. Wat we ook besluiten, er moet evenredigheid in zitten.'

Langetermijncontracten

Energiebedrijven moeten van minister Rob Jetten (klimaat en energie) langdurige contracten met een vaste prijs gaan aanbieden. Ten tijde van de huidige energieproblemen bieden de energiebedrijven enkel flex-contracten aan, waardoor burgers en bedrijven met onnoemelijk hoge energierekeningen te maken krijgen. ‘Ik wil die balans herstellen: bedrijven verplichten ook langetermijncontracten aan te bieden, in ruil voor een reële overstapvergoeding, als de consument tussentijds wil switchen.’ Jetten deed zijn uitspraken zondagmiddag tijdens zijn Abel Herzberg-lezing in Amsterdam.

Bij de plannen van het kabinet wordt vooral gedacht aan een prijsgrens of prijsplafond voor energiebedrijven. De overheid legt dan het verschil bij tussen het prijsplafond en de hogere marktprijs. De andere variant is het voorstel van Kaag: de bovengrens aan het gemiddelde energieverbruik.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie is daarover in gesprek met de energiebedrijven. Vooral de uitvoerbaarheid is een struikelblok, herhaalde hij. ‘Maar ook: hoe zorg je ervoor dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt.’ Hoe specifieker de maatregel, hoe ingewikkelder de uitvoering, liet hij weten.

Noodfonds

Volgens NOS is in de ministerraad al wel besloten honderden miljoenen vrij te maken voor het noodfonds van de overheid en energiebedrijven. Dat is voor mensen die uitsluitend vanwege de stijgende energieprijzen hun energierekening niet meer kunnen betalen. Dat gaat tot nu toe vooral om burgers. Het kabinet zal waarschijnlijk dinsdag in de Troonrede uitspreken in een later stadium voor het MKB een regeling te kunnen treffen.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.