Ferrero haalt chocolade uit de schappen vanwege salmonella

Ferrero haalt chocolade uit de schappen vanwege salmonella
Recall Ferrero Kinder chocolade

Ferrero roept uit voorzorg bepaalde partijen kinderchocolade terug vanwege een mogelijke besmetting met salmonella. Eerder werd ook in België chocolade uit de winkels gehaald.

Ferrero werkt samen met de voedselautoriteiten NVWA (NL) en FAVV (B) aan een onderzoek naar een mogelijk verband met een aantal gerapporteerde gevallen van salmonella in Nederland en België.

Dinsdag 5 april is door de Belgische FAVV al besloten om in België verschillende chocoladeproducten van Ferrero uit de schappen te halen.

Geen besmetting toch recall

De producent meldt in een verklaring: ‘In Nederland hebben we geen klachten van consumenten ontvangen. Ook zijn geen van onze Kinder producten die op de markt zijn gebracht, positief getest op salmonella. Toch nemen we deze zaak uiterst serieus, omdat de zorg voor de consument onze hoogste prioriteit heeft.’

Twee kinderen ziek

In februari heeft het RIVM wel twee meldingen ontvangen van een besmetting met salmonella, maar onduidelijk is of dit door het eten van chocolade is veroorzaakt. Twee jonge kinderen werden toen ziek door de salmonella-bacterie.

'Labonderzoek heeft duidelijk gemaakt dat het gaat om dezelfde stam die te zien bij uitbraken elders in Europa, maar wij weten niet wat deze kinderen hebben gegeten', zegt een woordvoerder.

Terugroepactie in België

In België zijn overigens nog geen salmonella-vergiftigingen gelinkt aan de fabriek in Aarlen, waar de chocola van Ferrero is geproduceerd.

Het FAVV heeft consumenten wel opgeroepen enkele producten van Ferrero met specifieke houdbaarheidsdata uit voorzorg niet meer te gebruiken. 'De producten worden gelinkt aan een salmonella-uitbraak in verschillende Europese landen', aldus het FAVV.

Naast Kinder Surprise gaat de terugroepactie om Schoko-Bons, Mini Eggs en de Maxi-variant van de chocolade-eieren met een plastic speelgoedje in het midden. 

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.