'Oekraïne begint met vervoer graan naar andere Europese landen via spoor'

'Oekraïne begint met vervoer graan naar andere Europese landen via spoor'
Graantransport per trein in Oekraïne. Foto: Shutterstock

Oekraïne is begonnen met het transport van graan en andere landbouwproducten naar andere Europese landen via het spoor. Het land ziet geen andere weg nu de zeehavens van het land zijn gesloten vanwege de oorlog.

Dat meldt het Oekraïense landbouwonderzoeksbureau APK-Inform via de NOS.

Voor Nederland is Oekraïne van minder groot belang als het gaat om de directe import van graan, maar op de wereldmarkt is het land een grote speler. De oorlog in de graanschuur van Europa gaat grote gevolgen hebben voor regio's wereldwijd, die voor het voeden van de bevolking voor een groot deel afhankelijk zijn van Oekraïense bevoorradingen.

Oekraïne is naast graan ook een belangrijke exporteur van mais, zonnebloemolie en andere landbouwproducten.

Via het spoor

De autoriteiten denken dat maandelijks wel 600.000 ton graan met de trein naar Europa geëxporteerd kan worden. Voor de oorlog werd meer dan 5 miljoen ton graan geëxporteerd.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.