Lekkerste Brabantse Worstenbroodje: en de finalisten zijn...!

Lekkerste Brabantse Worstenbroodje: en de  finalisten zijn...!
De vakjury Danny Jansen (bekend TV-kok van Omroep Brabant en 24-Kitchen) Joris Schutjes (eigenaar Keurslagerij). Foto's: LBW

De beste professionele en leerling-worstenbroodbakkers zijn bekend, net als de beste thuisbakkers die zich in deze strijd werpen. Hieronder de kandidaten voor de finale van de 25e editie op 21 maart. De prijsuitreiking is 2 dagen later. In de professionele klasse hebben 11 kandidaten de finale behaald.

Het was dinsdag 15 februari 2022 een komen en gaan van worstenbroodliefhebbers bij De Rooi Pannen in Eindhoven. Nu de coronamaatregelen goeddeels van tafel zijn, konden de thuisbakkers, studenten en juryleden weer bij elkaar komen.

De thuisbakkers en de studenten van het VMBO en MBO brachten de worstenbroodjes naar De Rooi Pannen om ze daar te laten keuren. De Mystery Shoppers hadden inmiddels hun werk gedaan door de worstenbroodjes bij de professionals op te halen en 15 februari te laten keuren bij De Rooi Pannen (zie hieronder).

Innovatief broodje

Omdat de wedstrijd voor de 25e keer werd gehouden, mochten de thuisbakkers en studenten ook een Innovatief broodje inleveren. Bij dit broodje mocht iedereen zijn of haar creaties tonen. Deze categorie kent geen voorwaarden over de vorm, samenstelling of de smaak. Een afzonderlijke jury heeft de innovatieve worstenbroodjes beoordeeld op creativiteit.

Professionals

Bij de professionele bakkers & slagers was de Mystery Shopper al voor de tweede keer in de winkel geweest. Zes professionele juryleden, 2 bakkers, 2 slagers en 2 koks en zes consumentenjuryleden keurden dinsdag de worstenbroodjes. Hierbij is gelet op uiterlijk, brood, gehaktvulling, consistentie/beet en uiteraard op smaak.

In de categorie bakkers & slagers zijn 11 finalisten geselecteerd en uit de andere categorieën elk 5 finalisten.

Finale op 21 maart - uitreiking 23 maart

In een rechtstreeks duel, met voor iedereen gelijke omstandigheden, gaan zij op maandag 21 maart in de bakkerij van De Rooi Pannen de strijd aan. Op woensdag 23 maart zal tijdens de prijsuitreiking duidelijk zijn wie met de eer gaan strijken en zich de beste en lekkerste worstenbroodbakker van zijn of haar categorie in Brabant mag noemen.

De consumentenjury van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wikt en weegt.
De consumentenjury van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wikt en weegt.

De finalisten

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.