Dimensio Verpakkingen verhuist naar duurzaam logistiek centrum

Dimensio Verpakkingen verhuist naar duurzaam logistiek centrum
Het nieuwe, duurzame logistieke centrum van Dimensio in Almere. Foto's: Dimensio

Voor de derde keer in de geschiedenis opent Dimensio Verpakkingen officieel een nieuw, duurzaam logistiek centrum in Almere. De nieuwe locatie, die op 14 juni operationeel is, biedt ruimte voor de groeiambities van de verpakkingsspecialist.

Het nieuwe logistieke centrum staat op industrieterrein Stichtsekant. Vanwege de succesvolle eerdere samenwerkingen is de bouw ook ditmaal gerealiseerd door Aan de Stegge Twello.

De range van Dimensio

Sinds de oprichting van Dimensio in 1992 is het bedrijf uitgegroeid tot totaalleverancier in de verpakkingsindustrie. Inmiddels horen onderstaande bedrijven tot de Dimensio groep, met elk een branchespecifieke expertise.

Havelaar Verpakkingen – Verpakkingen en verpakkingsmaterialen voor de bakkersbranche
Chocapack – Exclusieve verpakkingen voor chocolatiers
Food Disposables – Totaalleverancier van ondersteunende materialen in de foodindustrie
Young Bags – Totaalleverancier van draagtassen voor B2B
Mapack Packaging Solutions – Groothandel en opslag van verpakkingsmaterialen voor slachthuizen
D.J. Hoogstraten – Groothandel en producent in transportverpakkingen

Circulair ondernemen

Het nieuwe distributiecentrum in Almere versterkt het commitment van de organisatie aan duurzaam en circulair ondernemen. Met een oppervlakte van ruim 30.000 m2 en ruimte voor meer dan 60.000 pallets betekent dit een verdrievoudiging van de huidige locatie.

Uniek aan het gebouw is dat het volledig gasloos functioneert waarbij warmtepompen het pand voorzien van verwarming en koeling. Het reservoir van de sprinklerinstallatie wordt gevuld door hemelwater dat vanaf het dak wordt opgevangen.

Ook is een deel van het dak voorzien van 2.000 zonnepanelen waarmee het hele pand zelfvoorzienend is. Zo worden onder andere alle interne transportmiddelen en elektrische auto’s opgeladen. Het pand is voorbereid om zowel de groeiambitie als het duurzaamheidsbeleid voor de komende jaren in te kunnen vullen.

Natuurlijk kavelbeheer

Conform het MVO-beleid (maatschappelijk verantwoord ondernemen) wordt natuurlijk kavelbeheer toegepast. Lawaaiige grasmaaiers maken plaats voor grazende schapen. De (fruit)bomen in de tuin kunnen worden door de bijen bestuift en verzorgd door de lokale imker. In de tuin is ook gedacht aan huisvesting voor een ooievaarspaar dat Dimensio wellicht in de nabije toekomst mag verwelkomen.

Bedrijfsfilosofie

Een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsfilosofie van Dimensio is circulair ondernemen. Er zijn niet altijd nieuwe grondstoffen nodig om een product te vervaardigen. Dimensio past daar waar mogelijk hergebruikt plastic toe bij producten om de CO2-voetafdruk te verminderen. In de MVO-doelstellingen van Dimensio is het gebruik van materiaal situatie-afhankelijk. Hierbij wordt primair gekeken naar de inzet van hergebruikte of bio-based-materialen.

Met het recycleproject plastic 2 plastic zamelt Dimensio gebruikt plastic kosteloos in bij de klanten. Het ingezamelde plastic wordt op de juiste manier afgevoerd om een nieuw leven als basisgrondstof te krijgen voor diverse producten.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.