Nieuwe FIA-partner Buteressence stelt aromabibliotheek ter beschikking

Nieuwe FIA-partner Buteressence stelt aromabibliotheek ter beschikking

Aromaspecialist Buteressence uit Zaandam haakt aan als partner bij de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. FIA ziet hiermee haar samenwerkingsverband in maatgericht opleiden en onderzoek verder uitdijen.

Voortvloeiend uit de samenwerking stelt Buteressence BV uit Zaandam een aromabibliotheek ter beschikking aan FIA. Buteressence is specialist in aroma’s die worden toegepast in voeding.

Foto: Buteressence

Naast het beschikbaar stellen van de aromabibliotheek, wil Buteressence vraagbaak zijn voor de mbo- en hbo-foodstudenten en docenten in de FIA als het gaat om smaak. Ook wil de aromaspecialist kennis overdragen via gastcolleges, over de toepassing en voordelen van aroma’s, declaratie en relevante wetgeving. En daarnaast ook de studenten inwijden in de taal van de zogeheten flavouristen, zodat ze smaken goed kunnen definiëren bij toekomstige aanvragen.

Maatgericht opleiden en onderzoeken

Binnen de FIA wordt gewerkt aan maatgericht opleiden, onderzoek, innovatie en imagoverbetering door bedrijven, scholen en overheden uit de regio. De kennis en kunde van Buteressence past uitstekend binnen die ambitie, laat FIA-woordvoerder Hilco Wagenaar weten.

‘Kern van ons samenwerkingsverband is dat we bedrijven en vakopleidingen in food, dichter bij elkaar brengen. Het partnership met Buteressence helpt daar bij. Het FIA-gebouw in Vlaardingen, waar allerlei foodopleidingen worden gegeven in een praktijkomgeving, heeft tal van faciliteiten om de kennis en kunde van Buteressence goed te kunnen laten landen. Denk aan laboratoria, keukens, het IJscentrum en bakkerijen. Dit partnership is dan ook een duidelijke win-win! We kijken uit naar een vruchtbare samenwerking.’

Over Buteressence

Buteressence is een familiebedrijf en heeft 150 jaar ervaring met het ontwikkelen en produceren van aroma’s voor de voedingsindustrie. ‘Aroma’s bieden de broodnodige variëteit in ons leven en kunnen bijdragen aan het verminderen van de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën door suiker en vet in onze voeding’, stelt de firma. ‘De FIA heeft als doel de voedingsindustrie onder de aandacht te brengen en aantrekkelijk te maken’, geeft Buteressence als reden om samen te werken. ‘Regionaal werken aan maatgerichte opleidingen, onderzoek, innovatie en imagoverbetering is ook waar wij ons hard voor maken. Bij zo’n samenwerkingsverband sluiten we ons dan ook graag aan.’

Clubhuis van de voedingsmiddelenbranche

De FIA wordt ook wel het clubhuis van de voedingsmiddelenbranche in Zuid-Holland genoemd. Maatgerichte vakopleidingen in food staan er centraal. Het is een unieke plek waar verder ondernemers elkaar ontmoeten, relaties ontvangen en samen met mbo-, hbo- en wo-studenten onderzoek doen. FIA is ook een kennis- en innovatiecentrum. Foodstudenten mbo en hbo, krijgen hier hun praktijklessen en werken samen met bedrijven aan innovaties.
FIA krijgt gestalte in een pand aan de Industrieweg in Vlaardingen. Het gebouw telt vier verdiepingen. Op de begane grond komt een Try&Taste: een ruimte waar events, food en sensoriek een centrale rol gaan spelen.

Testcenter

Op de eerste verdieping zit het testcenter: een plek waar allerlei productiemachines worden opgesteld. Hbo- en mbo-studenten leren er mee werken, professionals kunnen er testen en het bedrijfsleven kan er processen verbeteren. Het IJscentrum is op deze etage ondergebracht. De tweede verdieping telt drie laboratoria voor praktisch en toegepast onderzoek en praktijklessen. De derde en laatste etage herbergt een auditorium, workshopruimte met zeven proefkeukens, een meetingpoint, instructieruimte voor zij-instromers en vergaderzaal.
Een luchtbrug tussen het FIA-pand en de naastgelegen productielocatie van Royal Steensma Bakery Ingredients geeft toegang tot de Bakery Innovation Academy (BIA) waar het bakkerijdeel van de FIA gestalte krijgt.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.