IJssalon Da Vinci zweert bij karamelijs met cookie dough

IJssalon Da Vinci zweert bij karamelijs met cookie dough
Foto: Archief Bakkerswereld

Rempco en Karin du Mée van IJssalon Da Vinci, met vestigingen in Amstelveen en Amsterdam, zijn lovend over Cookie Dough Chunks. Ze mixen de Chocolate Chip-variant met caramel en de klanten willen niet anders meer. 'Normaal wisselen we maandelijks van smaak, maar deze variant hebben we al drie jaar in onze vitrine.'

Cookie dough (koekjesdeeg) is het Engelse woord voor het deeg waar koekjes van worden gemaakt. Bij IJssalon Da Vinci weten ze er sinds enkele jaren over mee te praten. Rempco en Karin du Mée waren, zoals altijd, op zoek naar nieuwe smaken en kwamen uit bij de Cookie Dough Chunks van leverancier Van der Pol en Zonen. Inmiddels willen ze eigenlijk niet meer zonder, klanten zijn zeer enthousiast.

IJsmachine

Koekjesdeeg is in feite een creatieve topping en maakt een interessante groei in populariteit door. Rempco du Mée kan het alleen maar beamen als het gaat om de verkopen ervan in zijn twee vestigingen in Amstelveen en aan het Stadionplein in Amsterdam.

‘IJs met daar doorheen de brokjes koekjesdeeg zijn zeer gewild. Wanneer we het ijs uit de vitrine scheppen, komt daar bijna altijd de opmerking bij: ‘Ook de cookie dough meescheppen graag.’ Dat geeft wel wat aan’, aldus de ondernemer die de lekkernij in het ijsbereidingsproces toevoegt op het moment dat de basismix is afgedraaid.

‘Bij het uittappen van het ijs gaat de cookie dough er doorheen. Het komt dus niet in de ijsmachine zelf’, legt hij uit. ‘Wanneer je dat wel zou doen, zijn de stukjes na zeven minuten draaien fijngemalen en de klant vindt het juist lekker dat er hele brokjes overblijven.’ Het ondernemersechtpaar strooit een volle hand cookie dough door het ijs, vervolgens komt er weer een laagje ijs overheen en daarna wordt er opnieuw cookie dough doorheen gestrooid.

Kauweigenschappen

Het koekjesdeeg doet volgens leverancier Van der Pol en Zonen denken aan ‘hoe we vroeger de garde aflikten bij moeder in de keuken.’ De deegstukjes hebben perfecte kauweigenschappen en zijn prima voor in een ijsje. Karin du Mée onderstreept die visie. ‘Wij zijn met name te spreken over de Chocolate Chip Cookie Dough Chunk, waar we zelf karamel aan toevoegen. Die saus doen we er aan het einde van het proces met de ijslepel doorheen. Scholieren willen niet anders. Normaal houden we een nieuwe smaak een maand op de kaart, maar deze ligt al drie jaar in onze vitrine en blijft populair.’

Du Mée gebruikt de Cookie Dough Chunks van Van der Pol en Zonen.

Het echtpaar houdt van bijzondere smaken, wil klanten voortdurend verrassen en neemt geen genoegen met bij wijze van spreken de standaard smaken vanille of citroen. ‘Met ijs kun je heel veel kanten op. Wij hebben 40 smaken en Cookie Dough Caramel is bij ons een van de hardlopers. Ideeën krijgen we vaak aangereikt via onze leveranciers, op social media zijn veel inspirerende tips rond ijs te vinden en we bezoeken natuurlijk beurzen, zoals in Italië. We sluiten niet uit dat we in de toekomst ook nog andere varianten cookie dough toevoegen’, stelt Karin.

De Cookie Dough Chunks van Van der Pol zijn verkrijgbaar in verschillende smaken én formaten. De chunks worden gebruikt om door ijs te draaien, om direct te consumeren maar ze kunnen ook worden afgebakken. ‘Maar bij ons is alles koud, dus afbakken speelt hier niet’, legt Rempco uit.

Aantrekkelijke vitrine

In zijn vestiging in Amstelveen hebben de klanten zicht op de half open keuken van de ijssalon, zodat ze een kijkje kunnen nemen tijdens de bereiding van het ijs. De recepten en de meeste grondstoffen komen uit Italië. Dagelijks wordt het ijs vanuit Amstelveen rechtstreeks vers aangeleverd aan de vestiging in Amsterdam. Het echtpaar besteedt ook veel aandacht aan het visuele aspect in de vitrine. ‘We zetten altijd in op een mooie hoge opmaak. IJs consumeren is sowieso een geluksmomentje voor veel mensen, maar het oog wil ook wat en onze ijspresentaties horen aantrekkelijk te zijn’, aldus Rempco du Mée.

Het grootste deel van het jaar heeft de ijssalon 40 ijssmaken in de vitrine in de Amstelveense vestiging, in Amsterdam zijn dat er 30. Een aantal smaken is vast, en een aantal wisselt geregeld. De sorbetsmaken - ook de pure chocolade - zijn bij Da Vinci vegan. In maart begint het seizoen weer en dan hopen ze ook weer op evenementen zodat de ijsbakfiets ingezet kan worden, waarbij het ijsteam het ijs schept. En natuurlijk is daarbij dan ook de populaire cookie dough variant in het assortiment opgenomen.

Concept

Binnen het segment cookie dough zijn er vier categorieën smaken waarmee Van der Pol de markt op is gegaan. Te beginnen de Classics, met de smaken Chocolate Chip, Vanille en Brownie. Daarna de All Stars, met de varianten American Cookie, Granny Apple Pie en Strawberry & White Chocolate. Verder Dutch Delights met: Spiced Biscuit & Banana, Whipped Cream & Waffle en Orange & Chocolate.

Tenslotte is daar Cookie Wookie met Licorice & Mint, Ginger & White Chocolate en Forest Fruit & Black Pepper. Ze zijn allemaal verkrijgbaar in twee formaten; small (8 mm) en large (12 mm). Daarnaast zijn ze beschikbaar in belangrijke trends anno 2021: ‘organic’, ‘vegan’, ‘kosher’, ‘clean label’ en ‘vegan organic’. ‘We hebben dus nog genoeg te kiezen’, aldus Karin du Mée.

Dit artikel is gesponsord door Van der Pol