IJsbranche en Easyfairs gaan samenwerking IJs-Vak 2021 aan

IJsbranche en Easyfairs gaan samenwerking IJs-Vak 2021 aan

De vakbeurs IJs-Vak staat op 7, 8 en 9 maart 2021 op de kalender. De ambachtelijke ijsbranche spreekt de intentie uit om komende editie voor het derde jaar op rij een samenwerking aan te gaan met beursorganisator Easyfairs. Ook Bakkersvak staat op deze drie dagen gepland.

IJsbranche en Easyfairs gaan samenwerking IJs-Vak 2021 aan

De IJs-Vak 2021 zal in het teken staan van de opening van het nieuwe ijsseizoen. De samenwerking tussen de ambachtelijke ijsbranche en beursorganisator Easyfairs wordt in december 2020 geconcretiseerd. Of de beurs fysiek of op een andere manier wordt georganiseerd, is nog niet uitgekristalliseerd.

Ambachtelijke ijsbranche samenbrengen

Evenementenhal Gorinchem

IJs-Vak staat gepland op 7, 8 en 9 maart 2021 in Evenementenhal Gorinchem. De vakbeurs deelt de beurshal met Bakkersvak, de vakbeurs voor de ambachtelijke brood- en banketbakkerij. Voor meer informatie en updates kijk op de site.

Bakkersvak staat eveneens op de agenda voor deze drie dagen laat Event Manager Corine Visser weten. ‘We zijn zeker tevreden over het aantal deelnemers dat zich tot nu toe heeft gemeld.’ Of de beurs een virtueel event wordt, mocht covid-19 roet in het eten gooien, weet Visser nog niet. ‘Die beslissing nemen we nu nog niet, daarvoor is het nog te vroeg.’

‘Tijdens onze digitale gesprekken werd al snel duidelijk dat beide organisaties enorm uitkijken naar een nieuw moment om de complete ambachtelijke ijsbranche samen te brengen. De ideeën die we hebben zijn erg interessant, maar we hebben besloten om deze plannen tot eind dit jaar nog even in de ‘ijskast’ te plaatsen’, zegt Rowdy van den Nieuwenhuizen, Head of Content van Bakkersvak & IJs-Vak.

De beursorganisatie heeft dankzij veel verschillende beurzen veel verschillende tools in handen om de branche fysiek of via andere wegen samen te laten komen. ‘We willen kijken welke mogelijkheden het beste aansluiten bij de situatie van dat moment’, aldus Van den Nieuwenhuizen. ‘Ideeën of tips over een samenwerking rondom IJs-Vak zijn van harte welkom.’

‘Hopen dat we in maart nieuwe seizoen open kan’

Afbeelding: IJsVak-beurs

Teun Loonen, voorzitter van Vereniging Ambachtelijk IJsbereiders reageert: ‘Wij hopen echt van harte dat we in maart op IJs-Vak het nieuwe ijsseizoen kunnen ‘openen’. Hoewel Easyfairs de benodigde protocollen al op de plank heeft liggen, zijn we nog in afwachting van de komende ontwikkelingen rondom covid-19. Om die reden hebben we gezamenlijk besloten dat we vanuit de ambachtelijke ijsbranche de knoop einde van dit jaar doorhakken, waar we bekijken welke manieren er mogelijk zijn om een concrete invulling te geven aan onze ideeën en het programma voor de IJsVak-wedstrijden.’

Welke wedstrijden zijn mogelijk?

Theo Clevers, voorzitter van de IJsVak-wedstrijden en van het Gilde van SVH Meesterijsbereiders houdt hoop op dezelfde voet als eerdere jaren verder te kunnen gaan. ‘Zoals Teun al aangeeft gaan we hier eind 2020 mee aan de slag, maar wij kijken met enorm veel plezier terug op de afgelopen edities van IJs-Vak. Het is een uitgelezen mogelijkheid om diverse IJs-Vak wedstrijden te laten plaatsvinden en het vakmanschap onder de aandacht van het Nederlandse publiek te brengen.

De IJsVak-wedstrijden stimuleren de onderlinge competitie tussen de ijssalons en ijsbereiders, volgens Clevers. Hierdoor wordt de kwaliteit van het ambacht van ijsbereiden en het ambachtelijke schepijs verhoogd. Eén van die wedstrijden draait om De Gouden IJsspatel. Tijdens deze ‘ijscatcher’ draait het om wie het lekkerste ijs van Nederland maakt.

Frisse start na gedwongen sluiting

Van den Nieuwenhuizen hoopt op een frisse start tijdens IJs-Vak 2021: ‘De industrie heeft, ondanks de mooie zomerse waarden in de zomerperiode, enorm geleden onder de coronacrisis. We willen de positieve mindset in de ijswereld terugbrengen naar een niveau waar het thuishoort. IJs-Vak hoort een feest te zijn, in 2021 gaan we hier nog meer de nadruk op leggen. Uiteraard bekijken we hoe we dat gaan doen binnen de mogelijkheden die er zijn. Hiervoor staan we in nauw contact met de veiligheidsregio en het RIVM.’