Een kijkje op de tentoonstelling De Kunst van Brood, met video

De tentoonstelling De Kunst van Brood is een eerbetoon aan brood en aan kunst. Of zoals initiator Johan Pater van Bake Five zegt: 'Bakkers zijn kunstenaars en brood is kunst.' Bekijk de videoreportage over deze bijzondere tentoonstelling.

Brood is kunst, bakkers zijn kunstenaars, wat kunnen kunstenaars met brood? Op die centrale vraag gaven negen gerenommeerde kunstenaars antwoord met werken die van 9 tot en met zondag 12 mei te zien waren in Het Sieraad in Amsterdam.

Wisselwerking tussen brood en kunst

Initiator Johan Pater hield zich als de ‘Joop van den Ende’ van de bakkerij bezig met de organisatie van de expositie, samen met kunstagent Manuela Klerkx en organisatietalent Rosalie de Boer. ‘We willen op deze manier brood belangrijker te maken door middel van kunst en kunst toegankelijker te maken door middel van brood.’

Negen kunstenaars

Negen kunstenaars hebben om die reden het afgelopen jaar intensief gewerkt aan kunstwerken die brood op een bijzondere manier in de spotlights zetten. Dat leidde tot eigenzinnige kunstwerken waarvan er inmiddels een aantal is verkocht.

Bekijk hieronder de reportage over deze bijzondere tentoonstelling.

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Via haar werk als verslaggever bij regionale media kwam ze terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte vervolgens jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen in de retailbranche: boer-bakker-bolletje. Anne Mieke hervond haar 'roots' bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op deze beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

De Paaspouce. Foto: Zeelandia

Van Paaspouce tot Avocadoslof: dit zijn dé trendy paasrecepten

Paaspouce, Yuzu-gebakjes, fris smakende Oranjebrilletjes en hartige snacks. Dit zijn allemaal trendy lekkernijen waarmee bakkers zich dit jaar optimaal kunnen onderscheiden. Benieuwd hoe je deze maakt? Hieronder vind je de recepturen.

Foto: Bakery Institute

Zo maak je van je bakkerij een opleidingsinstituut

Bakery Institute heeft samen met Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) nieuw digitaal lesmateriaal ontwikkeld: Bakkerstalent. Het lesprogramma is volgens directeur Tamara Hoogerwaard niet alleen heel geschikt voor mbo-scholen, maar ook voor bakkerijmedewerkers én zij-instromers. Wat kan de ambachtelijke bakker hiermee? Hoogerwaard legt het uit.

IJs met spek, waarom niet?

Bakkers weer met opgeruimd gezicht naar de Bakkersvak: 'scherpe...

Na een aantal pittige maanden in de bakkerijsector lijken de scherpste randjes er een beetje af. Tenminste, als je dat mag afmeten aan de sfeer die was te proeven op de Bakkersvak van 5 tot en met 7 maart in Gorinchem. Ondernemers konden er inspiratie opdoen voor nieuwe machines, ingrediënten, concepten en alles wat zij nodig hebben om zich lokaal te onderscheiden. In deze podcast gaat Bakkerswereld in gesprek met ambachtelijke bakkers, experts en leveranciers.

De pasteuriseer- en de ijsmachine draaien volgens Arjan Bakker als een zonnetje.  Foto’s: Fotopersburo Bert Jansen

Zelf ijs maken legt Arjan Bakker geen windeieren

Met een lunchcafé dat als een tierelier draaide, was zelf ijs gaan maken drie jaar geleden een logische stap voor Arjan en Dieneke Bakker van de gelijknamige bakkerij in Herwijnen. Ze investeerden fors, in een pasteuriseer- en ijsmachine plus ijsvitrine. Deze investering heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen: ijs is uitgegroeid tot één van de belangrijkste pijlers van het bedrijf.