nieuws

De Kunst van Brood nog tot en met zondag te zien

Nieuws

Brood is kunst, bakkers zijn kunstenaars, wat kunnen kunstenaars met brood? Op die centrale vraag geven negen gerenommeerde kunstenaars antwoord met werken die tot en met zondag 12 mei te zien zijn in Het Sieraad in Amsterdam. Een eigenzinnige ode aan brood.

De Kunst van Brood nog tot en met zondag te zien
De Kunst van Brood is tot en met zondag 12 mei - moederdag - te zien. Foto's: Jan Willem Schouten

De tentoonstelling De Kunst van Brood is een eerbetoon aan brood en aan kunst. Of zoals initiator Johan Pater van Bake Five zegt: ‘Bakkers zijn kunstenaars en brood is kunst.’

Johan Pater hield zich als de ‘Joop van den Ende’ van de bakkerij bezig met de organisatie van de expositie, samen met kunstagent Manuela Klerkx en organisatietalent Rosalie de Boer. ‘We willen op deze manier brood belangrijker te maken door middel van kunst en kunst toegankelijker te maken door middel van brood.’

Negen kunstenaars hebben om die reden het afgelopen jaar intensief gewerkt aan kunstwerken die brood op een bijzondere manier in de spotlights zetten. Dat leidde tot eigenzinnige kunstwerken waarvan er inmiddels een aantal is verkocht. Het werk GIST van Carine Weve houdt Pater zelf in eigendom. De film Panthalogy van de kunstenaar Yani gaat naar Dossche Mills.

(tekst loopt door onder de video)

Tentoonstelling en markt

Publiek en vakgenoten kunnen de tentoonstelling gratis bezoeken en tegelijkertijd de markt aandoen waar creatieve ondernemers hun visie en producten op brood en de bakkerij laten zien. IJs bijvoor-beeld van Ola Lanko. Ze maakt ijsjes met broodsmaak, zes verschillende. ‘Een smaak die iedereen kent en dagelijks proeft, ervaar je door de andere vorm en temperatuur veel bewuster’, aldus Lanko.

Mevrouw de Molenaar is de bevlogen bakker en molenaar Christa Bruggenkamp (28), die in het Friese Witmarsum een start-up met een molen en kleine bakkerij runt.
De Tweede Jeugd, die constateert dat in Nederland zo’n 130.000 broden per dag onverkocht blijven, maakt daar Supertosti’s van. En De Stokers gebruiken retourbrood om een heel andere reden: Meester-distillateur Nico en Bakker Chris maken er jenever van onder de naam Bakers Best.

Groot- en kleinbedrijf

De organisatie kijkt naar een voor haar nu al geslaagd project, dat een bijzondere en eigenzinnige ode aan brood is. En daar is het Pater en consorten om te doen. Pater, lid van Amarant Bakkers,  ziet ook geen onderscheid tussen grote en kleine bakkers: ‘We hebben allemaal hetzelfde doel.’

Zodoende komen groot- en kleinbedrijf er samen bij dit eerbetoon, wat donderdag 9 mei symbolisch vorm kreeg doordat de leden van het BoulangerieTeam de gerechten uitserveerden tijdens het diner. Wereldkampioen Broodbakken Peter Bienefelt en zijn coach uit 2018, Hans Som, zorgden onder meer voor de broodjes die bij de gangen werden geserveerd.

Eerbetoon aan Broodje Kaas

Donderdag 9 mei vond tegelijkertijd met de openingsdag van De Kunst van Brood een eerbetoon plaats aan het Broodje Kaas. In de week voor de expositie is de Boterham met Kaas namelijk uitgeroepen tot Immaterieel Erfgoed.

Honderdvijftig genodigden uit de bakkerij en branchegerelateerde gasten zaten aan een diner aan, waarin brood en kaas tot smaakkunst werden verheven. Er klonk zelfs een heus kaaslied, door Benjamin Fro.

Foto's

Reageer op dit artikel