Werken in de bakkerij tijdens hitte: tips en tricks

Werken in de bakkerij tijdens hitte: tips en tricks

Het RIVM heeft vijf jaar geleden het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Dat kan iedere zomer weer actueel zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu roept mensen op om dan extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen. Ook bakkers moeten goed letten op de arbeidsomstandigheden tijdens dit warme weer.

*Het allereerste hitteplan van het RIVM verscheen in 2007; dit artikel verscheen eerder in 2018.

Door te hoge temperaturen verslapt de concentratie, waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Om op een gezonde manier te kunnen blijven werken bij hoge buitentemperaturen is het nodig om maatregelen te nemen. Het platform Veilig en Gezond heeft een speciale factsheet hiervoor opgesteld.

In deze factsheet worden kort de belangrijkste aandachtspunten weergegeven om risico’s te verkleinen. Let vooral op medewerkers die extra risico lopen bij hitte, zoals zwangeren en medewerkers met hartproblemen.

Tips en tricks

  • Houd het gebouw zo koel en droog mogelijk.
  • Zet apparatuur en verlichting waar mogelijk uit.
  • Beperk het gebruik van water voor de schoonmaak (luchtvochtigheid) en plan dit op momenten waarop dit zo min mogelijk hindert.
  • Ventileer zo veel mogelijk als de temperatuur en vochtigheid buiten laag zijn (met name nachtventilatie gebruiken).
  • Houd de zon buiten: gebruik buitenzonwering, of plak anders warmte werende folie op (dak)ramen. Koel het dak met watersproeiers.
  • Zet (tijdelijke) koeling/ventilatie in.
Tip: Gebruik lichte en luchtige werkkleding en vervang
deze vaker.
Foto: Joris Telders

Tips voor ondernemers

  • Verschuif indien mogelijk werktijden naar de koelste periodes. Plan inspannend werk tijdens de koelste periodes of stel het werk zo mogelijk uit.
  • Verdeel belastend werk over meerdere personen en wissel vaker af.
  • Wissel werk in warmte af met werkzaamheden in een koelere omgeving en met extra pauzes.

Tips voor medewerkers

  • Verstrek koel water naar behoefte (eventueel waterijs) en stimuleer medewerkers om iedere 15 tot 20 minuten te drinken (HACCP-tip: beker met spitse bodem zodat werknemers hun beker niet overal neer kunnen zetten).
  • Gebruik lichte en luchtige werkkleding en vervang deze vaker.

Benieuwd naar welke technische maatregelen kunt nemen voor klimaatbeheersing? Bekijk dan de factsheet op de website van Veilig en Gezond.