Echte Bakker Snijders bestaat 65 jaar: drie generaties snijden reuzevlaai aan
Snijders, De Echte Bakker in het Limburgse Stramproy viert deze week haar 65-jarig bestaan. De feestweek werd dinsdag afgetrapt met het aansnijden van een reuze-vlaai.
Snijders, De Echte Bakker in het Limburgse Stramproy viert deze week haar 65-jarig bestaan. De feestweek werd dinsdag afgetrapt met het aansnijden van een reuze-vlaai.
De kerstenteelt staat opnieuw onder druk. Uit inspectieresultaten van de NVWA blijkt dat minder dan de helft van de kersentelers de voorwaarden van vrijgestelde gewasbeschermingsmiddelen in 2024 heeft nageleefd.
Patisserie Smets, net over de grens bij Maastricht in Belgisch Limburg, staat in de verre omgeving bekend om zijn Limburgse rijstevlaai. Door de rijstepap enkele dagen in de nabijgelegen mergelgrotten te laten rijpen, krijgt deze vlaai een wel heel karakteristieke, smeuïge smaak.
De Limburgse vlaai wordt officieel een Europees beschermd streekproduct, na een jarenlange lobby. Na 7,5 jaar lobbyen is het een groep Limburgse bakkers gelukt om de lekkernij te erkennen met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA-label). Dat betekent dat de Limburgse vlaai (of vla) alleen zo mag worden genoemd als deze ook echt uit Limburg komt.
Bakker Vries in Weert is dit jaar de beste vlaaibakker van Limburg. Die benoeming is voor eigenaar Hans Vries de spreekwoordelijke kers op de taart, of liever: de vlaai. Vlaaien zijn namelijk dé specialiteit in zijn assortiment. De ondernemer weet hoe hij een zo breed en verkoopbaar mogelijk vlaaienassortiment moet samenstellen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.
De Limburgse vlaai mag straks alleen zo worden genoemd als die ook echt uit Limburg komt. Nederland en Vlaanderen hebben een voorstel ingediend bij de Europese Commissie en volgens de Vlaamse minister Jo Brouns is het zo goed als zeker dat de taart binnenkort het stempel 'Beschermde Geografische Aanduiding' (BGA) krijgt.
De Beste Limburgse vlaai komt uit Limburg natuurlijk. Maar wie van de (banket)bakkers uit deze traditioneel hoog aangeschreven vlaaienprovincie bakt de lekkerste?
Vlaanderen en Nederland zijn gestart met de aanvraag voor een Europese erkenning van de Limburgse Vlaai. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, is de écht Limburgse Vlaai straks een beschermd streekproduct. Een toef slagroom erop gooit al roet in het eten. Maar eerst moeten de departementen voor landbouw nu 'om'.
Tijdens workshops merkte bakker Roel Peeters, eigenaar van Bakker Peeters in Kessel, dat deelnemers het best lastig vonden om een goed vlaaideeg te maken. Tussen alle kookboeken in de winkel ontbrak volgens hem een vlaaienkookboek. Dat was de aanleiding om 'Vlaai' te schrijven. Het boek is eind oktober verschenen.
Bakker Roel Peeters van Bakker Peeters in Kessel heeft het vlaaienboek 'Vlaai' geschreven, dat eind oktober is verschenen. Ter promotie maakt hij de komende weekenden een toer door Limburg, waarbij hij in diverse boekhandels vlaaien bakt.