Alles over Vlaaien

NVWA

Kerstenteelt opnieuw onder druk: minder dan de helft van de telers...

De kerstenteelt staat opnieuw onder druk. Uit inspectieresultaten van de NVWA blijkt dat minder dan de helft van de kersentelers de voorwaarden van vrijgestelde gewasbeschermingsmiddelen in 2024 heeft nageleefd.

Roland Smet in de mergelgrotten, waar hij de rijst voor zijn vlaaien laat rijpen. Foto's: Jerom Rozendaal
ondernemen

Rijping in mergelgrot geeft Belgisch-Limburgse vlaai wel heel eigen...

Patisserie Smets, net over de grens bij Maastricht in Belgisch Limburg, staat in de verre omgeving bekend om zijn Limburgse rijstevlaai. Door de rijstepap enkele dagen in de nabijgelegen mergelgrotten te laten rijpen, krijgt deze vlaai een wel heel karakteristieke, smeuïge smaak.

Limburgse vlaai

Limburgse vlaai is officieel beschermd Europees streekproduct

De Limburgse vlaai wordt officieel een Europees beschermd streekproduct, na een jarenlange lobby. Na 7,5 jaar lobbyen is het een groep Limburgse bakkers gelukt om de lekkernij te erkennen met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA-label). Dat betekent dat de Limburgse vlaai (of vla) alleen zo mag worden genoemd als deze ook echt uit Limburg komt.

Hans Vries is zeer verguld met zijn titel Beste vlaaibakker van Limburg 2023. 'Er is maar één plek, de eerste.' Foto's: Bert Jansen
assortiment

Vlaaienkoning Hans Vries weet hoe hij moet kiezen

Bakker Vries in Weert is dit jaar de beste vlaaibakker van Limburg. Die benoeming is voor eigenaar Hans Vries de spreekwoordelijke kers op de taart, of liever: de vlaai. Vlaaien zijn namelijk dé specialiteit in zijn assortiment. De ondernemer weet hoe hij een zo breed en verkoopbaar mogelijk vlaaienassortiment moet samenstellen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Foto: archief Bakkerswereld
Vlaaien

Limburgse vlaai straks alleen uit Limburg? Aanvraag erkenning...

De Limburgse vlaai mag straks alleen zo worden genoemd als die ook echt uit Limburg komt. Nederland en Vlaanderen hebben een voorstel ingediend bij de Europese Commissie en volgens de Vlaamse minister Jo Brouns is het zo goed als zeker dat de taart binnenkort het stempel 'Beschermde Geografische Aanduiding' (BGA) krijgt.

Het team van de winnende bakker, Joost Snijders
De Echte Bakker.
Foto: Bakeplus
Limburgse vlaai

De Beste Limburgse vlaai komt uit ...

De Beste Limburgse vlaai komt uit Limburg natuurlijk. Maar wie van de (banket)bakkers uit deze traditioneel hoog aangeschreven vlaaienprovincie bakt de lekkerste?

Geniet de Limburgse vlaai (deze is van De Bisschopsmolen) straks Europese bescherming? Foto: ANP
uitgelicht

Belgen en Nederlanders starten procedure: is de Limburgse vlaai...

Vlaanderen en Nederland zijn gestart met de aanvraag voor een Europese erkenning van de Limburgse Vlaai. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, is de écht Limburgse Vlaai straks een beschermd streekproduct. Een toef slagroom erop gooit al roet in het eten. Maar eerst moeten de departementen voor landbouw nu 'om'.

Roel Peeters samen met zijn uitgever Anja Timmerman van uitgeverij Forte Culinair (links) en
zijn vrouw Cathelijne (rechts).
Bakkerij

Bakker Peeters schrijft vlaaienboek: 'Aandacht voor diverse vullingen...

Tijdens workshops merkte bakker Roel Peeters, eigenaar van Bakker Peeters in Kessel, dat deelnemers het best lastig vonden om een goed vlaaideeg te maken. Tussen alle kookboeken in de winkel ontbrak volgens hem een vlaaienkookboek. Dat was de aanleiding om 'Vlaai' te schrijven. Het boek is eind oktober verschenen.

Het recept van deze bosbessen-kruimel vlaai is terug te vinden in het boek Vlaai. Foto: Facebook
Bakkerij

Bakker Roel Peeters bakt vlaaien bij boekhandels ter promotie van boek

Bakker Roel Peeters van Bakker Peeters in Kessel heeft het vlaaienboek 'Vlaai' geschreven, dat eind oktober is verschenen. Ter promotie maakt hij de komende weekenden een toer door Limburg, waarbij hij in diverse boekhandels vlaaien bakt.

Het winnende team van Loven, de Echte Bakker, in Roermond. 
Foto: L1
Bakkerij

'Lekkerste vlaaienbakker' van Limburg 2021 is goed met rijst

Hoogtepunt van de traditionele Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker is de jaarlijks terugkerende Vlaaikeuring. De uitslag van de 40e editie is woensdag 20 oktober bekendgemaakt.