Alles over Veilig en gezond

Foto: Shutterstock
Bedrijfshulpverlening, want een ongeluk zit in een klein hoekje

Het is de verantwoordelijkheid van iedere werkgever om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Dat begint met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Maar ondanks alle veiligheidsmaatregelen kunnen er altijd onverwachte situaties ontstaan. Een goede bhv-organisatie (bedrijfshulpverlening) kan op die momenten een cruciale rol spelen.

Foto: V&G
Terug van weg geweest: de persoonlijke gezondheidscheck

Het ziekteverzuim in Nederland blijft hoog en ook het aantal werknemers dat thuis komt te zitten door burn-outklachten neemt nog steeds toe, blijkt uit cijfers van CBS en TNO. Om gezond aan het werk te blijven, is het belangrijk om op tijd signalen van medewerkers op te vangen en actie te ondernemen. De persoonlijke gezondheidscheck is hier een uitermate geschikt hulpmiddel voor.

Foto: Shutterstock
Bakkerseczeem. Part of the job?

Droge, rode handen met scheurtjes en jeuk: veel bakkers hebben last van eczeem en wellicht denk je zelfs dat het nu eenmaal bij het werk hoort.

Foto: Unsplash
Last van wespen? Tips om ze te weren en eerste hulp bij steken

Wespen zijn nuttige diertjes op zichzelf, want ze vangen veel insecten weg en zorgen voor bestuiving, maar rond je lunchterras, ijsuitgifte en in je winkels wil je ze liever weren. Bakkerswereld zet een aantal tips op een rij.

Foto: Shutterstock
Workshops zorgen voor meer begrip over nachtwerk

Echte Bakker Jan Swaanen in Hilvarenbeek deed de afgelopen maanden mee aan de pilot voor Nachtwerk. De medewerkers die 's nachts werken, volgden een workshop Slapen en een workshop Voeding. In de workshops kregen zij informatie en tools om negatieve gevolgen van onregelmatige diensten in de hand te houden.

Een veilige werkomgeving zorgt voor tevreden en gemotiveerde medewerkers. Foto: Shutterstock
Risico-inventarisatie: de 8 meestgestelde vragen

Met een risico-inventarisatie en -evaluatie, oftewel een RI&E, breng je alle gezondheids- en veiligheidsrisico's binnen je bedrijf in kaart. Op basis daarvan maak je een plan om die risico's te verkleinen of als dat kan helemaal weg te halen. Het doel: zo min mogelijk gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen.

'Door werk goed te organiseren, kun je al veel fysieke belasting wegnemen'
'Door werk goed te organiseren, kun je al veel fysieke belasting...

'Maar liefst 92 procent van de mensen in Nederland krijgt last van z'n rug en ook in de bakkerijsector staan rugklachten met stip op 1 als het gaat om verzuim', vertelt HenkJan Kooke, specialist fysieke belasting bij STEP. Hij leert mensen hoe ze op de juiste manier bewegen, 'niet alleen om op de juiste manier te kunnen werken, maar ook voor thuis.'.

Foto: Shutterstock
Wat als de maand te lang duurt? Financieel welzijn van je medewerkers

Financiële zorgen veroorzaken veel stress die weerslag op het werk kunnen hebben. Bart Nieuwstraten is projectleider bij de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid en werkzaam in het duurzaamheidsteam van ING. Zijn aandachtsgebied is financiële gezondheid. Hij vertelt dat het belangrijk is om op tijd hulp te zoeken als mensen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Ook de werkgever kan helpen.

Bij nachtdiensten gaat je bioritme gewoon door. Foto: Shutterstock
Leefstijl en nachtwerk: zo combineer je die twee het beste

Richard van Loon had na zijn nachtdiensten altijd moeite om goed te slapen. Toen het programma 'Nachtwerk is topsport' werd aangeboden, meldde hij zich aan met het idee: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Hij bleek er zeker baat bij te hebben: 'Ik slaap nu binnen tien minuten, slaap langer én houd het nachtwerk makkelijker vol.'

Zo beperk je het acrylamidegehalte in decemberproducten
Zo beperk je het acrylamidegehalte in decemberproducten

Bij het bakken van typische decemberproducten, zoals kruidnoten, pepernoten, taaitaai en speculaas, kan mogelijk het schadelijke stofje acrylamide ontstaan. Volgens het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) zijn de volgende factoren van invloed: het gebruikte rijsmiddel, de afbaktijd en -temperatuur, het toevoegen van het enzym asparaginase en het gebruik van mout en suikers zijn van invloed.