FreshRecruitment
Meester Boulanger Bas Gommans deelt recept Nonnevotten
Ter gelegenheid van de lancering van het platform Nonnevotten.nl geeft Meester Boulanger Bas Gommans zijn receptuur voor Nonnevotten prijs.

Ter gelegenheid van de lancering van het platform Nonnevotten.nl geeft Meester Boulanger Bas Gommans zijn receptuur voor Nonnevotten prijs.

Op de elfde van de elfde, oftewel: dinsdag 11 november om 11:11 uur, gaat de site Nonnevotten.nl officieel open voor publiek. Het platform is gemaakt door en voor Limburgse bakkers die échte, ambachtelijke Nonnevotten bakken.

Bakker Goedhart in Panningen heeft bezwaar ingediend tegen de huidige regels voor 'dagverse' Limburgse vlaai. Het grootbedrijf wil dat de termijn voor 'dagvers' wordt opgerekt van één naar zes dagen, omdat de huidige eis van één dag te streng zou zijn voor grote bakkerijen en hun afnemers. Limburgse ambachtelijke bakkers verzetten zich, gesteund door de NBOV.

Het Fryske dúmke is een traditioneel Fries koekje met een uitgesproken smaak van anijs en amandel. Meester Boulanger Wietse Schiere legt uit hoe deze brosse, anijsrijke lekkernij tot in perfectie gebakken kan worden.

Bakker Edwin Klaasen van Broodheeren bakt desembrood met gezuiverd Oosterscheldewater. Met deze methode biedt Klaasen een oplossing voor de groeiende vraag naar producten met een lager zoutgehalte. Het gebruik van Oosterscheldewater geeft bovendien een uniek karakter aan zijn brood.

In 's-Hertogenbosch is begin april een ware Bossche Bollen Belevenis geopend. De lekkernij heeft een eigen tentoonstelling gekregen onder het stadhuis. In zeven totaal verschillende ruimtes beleeft en proeft men de Bossche Bol.

De Bossche Bol bestaat 100 jaar in 2025. Alle redenen voor de Bosschenaren om voorbereidingen te treffen om hun 'soes' op het schild te hijsen. 's-Hertogenbosch is al maanden bezig een mini-museum te bouwen voor deze grootse bol.

De Limburgse vlaai wordt officieel een Europees beschermd streekproduct, na een jarenlange lobby. Na 7,5 jaar lobbyen is het een groep Limburgse bakkers gelukt om de lekkernij te erkennen met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA-label). Dat betekent dat de Limburgse vlaai (of vla) alleen zo mag worden genoemd als deze ook echt uit Limburg komt.

Het project Van akker naar bakker is van start gegaan. Van graanzaadje tot een smakelijk brood, gerealiseerd binnen een straal van slechts 10 kilometer met heel veel aandacht voor biodiversiteit op en rondom de akker. Teler Karl Brouwer in Elsloo, Stichting Korenmolen De Weyert in Makkinga en Bakkerij Nijstad de Echte Bakker in Oosterwolde gaan samen zorgen voor een nieuw uniek streekproduct: Weyerts Eygen Volkoren Tarwebrood. .

Pompoenen telen deed groentekweker Gert Smits al, wel zestig soorten, voor consumptie en voor de sier. Oliepompoenen verhakselen om vervolgens de pompoenpitten te oogsten, dat is nieuw. De pitten worden door lokale bakkers met open armen ontvangen. Dat smaakt naar meer.
