Barry Callebaut
'Lintjesregen en voedselzekerheid'
'De titel van deze column is misschien wat vreemd. Op het eerste gezicht lijken beide zaken niets met elkaar van doen te hebben. Maar in deze tijd is niets minder waar. Laat mij het uitleggen.'
'De titel van deze column is misschien wat vreemd. Op het eerste gezicht lijken beide zaken niets met elkaar van doen te hebben. Maar in deze tijd is niets minder waar. Laat mij het uitleggen.'
De nieuwe cao voor de industriële bakkerijsector is een feit. NVB-directeur Wim Kannegieter reageert verheugd. 'De afspraken over loonontwikkeling en duurzame inzetbaarheid zorgen voor stabiliteit en maken de sector aantrekkelijker. Dit biedt kansen om nieuw talent aan te trekken en ervaren vakmensen te behouden.'
Vakbonden FNV en CNV verspreiden formulieren onder werknemers van zowel ambachtelijke als industriële bakkerijen om vooronderzoek te doen voor de nieuwste cao-onderhandelingen. De toon daarin wordt door werkgevers niet altijd als prettig ervaren, komt Bakkerswereld ter ore. Hoe staan NBOV en NVB, die voor het eerst elk hun eigen cao gaan afsluiten, hierin? En hoe gaat het met de onderhandelingen en de werkgeverswensen?
In veel bakkerijen is een mooi pallet aan nationaliteiten werkzaam, zegt Wim Kannegieter van de NVB in zijn jongste column voor Bakkerswereld. Om elkaars taal goed te leren te spreken - en vooral te verstaan, zijn afspraken nodig in de nieuw te vormen cao voor de Industriële Bakkerij, stelt hij.
De bakkerijsector verandert, verschuivingen komen snel dichterbij. Consumenten veranderen qua eet- en leefgedrag met eisen over gezondheid en klimaat. Op het immense arbeidsvraagstuk lijkt niemand (nog) een passend antwoord te hebben; met alleen robotisering en AI zijn we er niet. Ook is er disbalans tussen mkb en grootbedrijf, waar vinden zij elkaar nog en hoe versterken ze de bakkerijsector als totaal?
De hoeveelheid retourstromen van brood vanuit supermarkten is afgenomen met 40% ten opzichte van 2020. Dat blijkt uit de NVB monitor brood- en banketverspilling 2023. Vooral betere afspraken en een actief beleid in de keten dragen bij aan deze vermindering.
Sietse van Rijsbergen is op 12 augustus 2024 overleden, naar nu bekend is geworden. Bakkerszoon Van Rijsbergen is 84 jaar geworden. Hij was onder meer werkzaam als bij Quality Bakers in Rotterdam en heeft zich zijn hele leven ingezet voor verbeteringen in het productieproces in de sector.
Kortgeleden was ik de fotobestanden op mijn mobiel aan het opschonen. Iedereen herkent dit waarschijnlijk wel. Je neemt te hooi en te gras foto's van zaken die op een zeker moment relevant zijn of lijken. Vervolgens volgt, in mijn geval, vaak een actie.
Na de oprichting van de Federatie voor de Nederlandse Bakkerij Sector (FNBS) eind 2022 bleef het een tijdje stil. 'Achter de schermen is hard gewerkt aan de mobilisatie van de juiste mensen. Het idealisme is nog steeds even sterk', zegt voorzitter Hanno Spanninga. Inmiddels staat het eerste event op de planning: het Nationaal Bakkerijcongres op 2 oktober. Welke plannen heeft de federatie en wat is de toegevoegde waarde voor de bakker?
De FNV roept medewerkers in de bakkerijsector op om mee te denken over de nieuwe cao voor de Industriële Bakkerij. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) is blij met deze actie. 'Het is noodzakelijk om te weten wat er bij de werknemers speelt.'