Alles over Meel

Peulvruchtencake? Flanders Food onderzoekt potentie van peulvruchten als bakingrediënt

Peulvruchtencake? Flanders Food onderzoekt potentie van peulvruchten...

Kunnen peulvruchten in de bakkerijsector een belangrijke grondstof zijn voor glutenvrije en plantaardige producten? Flanders Food zocht het uit in...

Foto: Studio 38C

Brood, de basis - wat moet erin, wat kan erin?

Het ware verhaal over brood, daarvoor moet je bij de vakman zijn. Een goede bakker die de bereiding van brood vanaf de basis kent. Een kenner die de...

Meelbehandelingsspecialist Mühlenchemie ontwikkelt al jaren manieren om tarwemeel geheel of gedeeltelijk te vervangen door niet-tarwemeel. Foto: Muhlenchemie

Mühlenchemie looft prijs uit voor onderzoek naar samengesteld meel

De Duitse meelbehandelingsspecialist Mühlenchemie heeft ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan een promotieprijs in het leven geroepen voor...

Tarwe die in Nederland wordt verwerkt tot brood komt veelal uit de EU-regio.
Foto: Shutterstock

Crisis in Oekraïne zet tarwemarkt onder druk - Nederlandse...

De oorlog die Rusland voert met Oekraïne brengt de toevoer van bak- en vultarwe voor de Nederlandse bakkerij niet direct in gevaar. De spanningen...

Saskia van der Laan, manager business solutions van Samen Tegen Voedselverspilling reikt de voucher uit aan Madeleine Gielens, oprichter MaGie Creations.

MaGie Creations kan met voucher productie van 'biergraan-meel'...

Madeleine Gielens, oprichter MaGie Creations, heeft van de stichting Samen tegen Voedselverspilling een voucher ontvangen voor haar innovatie: om...

Tritordeum graan

Gebruik van alternatieve granen vraagt om kennis

Het gebruik van alternatieve granen in bakkerijproducten is zeker mogelijk, zo leert het Vlaamse Alterbake-project. De verwerking vraagt wel om goed...

Marije Bakt Brood opent online broodbakschool

Marije Bakt Brood opent online broodbakschool

Cursisten voor haar workshops brood bakken in Andalusië had Marije Bakt Brood sinds de uitbraak van corona niet. Ze heeft een nieuwe manier gevonden...

Meesterbakker Heiner Beck. 

Foto's: Allard van Gent

De smaak van brood: invloed van graan en bodem

Moderne tarwesoorten leveren in principe net zulke aromatische broden als de oude soorten, schreef Bakkerswereld begin dit jaar. Het maartnummer van...

Foto's: Royal Koopmans

'Hamsteren' leidde tot tijdelijk verhoogde vraag naar bloem en meel

Het 'hamsteren' heeft na de eerste overheidsmaatregelen tijdelijk geleid tot een sterkverhoogde vraag naar bloem en meel. Inmiddels is de verkoop...

Carel Elsenburg van Elsenburg & Sebastiani Broodmakers in Amersfoort. Foto's: Jan Willem Schouten

'Slow' Wadbrood laat de natuur spreken

Maar liefst 85 procent water bevat het Wadbrood dat ze bij Elsenburg & Sebastiani Broodmakers in Amersfoort maken. (Zuur) desembroden met hoge...