Alles over FSIN

Foto's: Jan-Willem Schouten

Jan-Willem Grievink op bezoek bij Bakker Piet: 'Je snapt het als je...

Foodshopper-expert Jan-Willem Grievink bracht eind maart een bezoek aan de zojuist geopende nieuwe zaak van Bakker Piet in Elspeet. De bakkerij van ondernemers Ronny en Esther van der Horst is voor Grievink een nieuwe loot aan de eredivisielijst van speciaalzaken. Hij schreef er een blog over, met verbeterpuntjes waarin de ondernemers zichzelf herkennen.

Jan Willem Grievink: 'Wat maakt dat je het waard bent om voor om te fietsen?'
Foto's: Jan Willem Schouten

Kilo's of concepten? De klant wil het hele feestje, zegt...

Jan-Willem Grievink is er duidelijk over: bakkers moeten af van het denken in kilo's. Slagers net zo goed. Groenteboeren ook. Vrijkomen van volumedenken en productdenken, want zo denkt de consument helemaal niet. 'Die wil een ontbijt kopen of een lunch, het hele feestje. Supermarkten zijn de bakker daarin vooruitgesneld: zij zijn de eerste die gingen denken in consumenttevredenheid: wát wil de klant? Dat kunnen bakkers ook.'

Speciaalzaak moet 'coronaklant' vasthouden

Speciaalzaak moet 'coronaklant' vasthouden

Bakkers en slagers kregen tijdens de corona-maanden meer en nieuwe klanten over de vloer, maar verloren omzet aan derden. Per saldo daalt de omzet van de totale foodmarkt in 2020 met bijna vier miljard euro ten opzichte van vorig jaar verwacht Jan Willem Grievink, directeur van Foodservice Instituut Nederland (FSIN). De pandemie zorgt voor een nieuwe trend naast beleving en gemak: welbevinden.

Webinar voor leden Genootschap voor de Bakkerij

Webinar voor leden Genootschap voor de Bakkerij

Het Genootschap voor de Bakkerij houdt voor leden een webinar op maandag 21 september.

Coronahelden

Coronahelden

In mijn vorige column beloofde ik nu te schrijven over de werkhouding én het koop- en eetgedrag van de sneeuwvlokjes, de prinsmensjes. Over hoe food minded ze zijn en meer dan andere generaties out-of-home eten. Dat was in het 'voor-corona-tijdperk'.

Foto: Shutterstock

FSIN: speciaalzaken kunnen schade beperken

De markt voor buitenshuis eten verliest dit jaar bijna €2,5 miljard aan omzet als gevolg van de coronacrisis. Foodretail ziet de omzet juist met 1,8 miljard stijgen door hamstergedrag en doordat eet- en drinkgelegenheden gesloten zijn. FSIN voorziet in dat scenario, dat de omzet van bakkers- en slagerswinkels tot eind mei flink hoger kan zijn.

Thuisbezorgen neemt steeds verder toe.

Horecava 2020: strijd om de maag losgebarsten

De strijd om het maagaandeel is in 10 jaar tijd sterk veranderd. Het is één van de ontwikkelingen waar het FSIN Brunchcongres, gehouden op dinsdag 14 januari op de Horecava, aandacht voor heeft. Het congres is traditioneel dé kick-off van een nieuw foodjaar - ingeluid door verschillende sprekers.

FSIN Food 500: Gemaksvoedsel jaagt omzet foodsector aan

FSIN Food 500: Gemaksvoedsel jaagt omzet foodsector aan

Nederlanders geven zich massaal over aan gemaksvoedsel. Dat is terug te zien in de cijfers van de FSIN Food500, de ranglijst van de 500 grootste foodbedrijven van Nederland. Gemakswinkel Spar Express is de snelste groeier in de Food 500, met ruim 90 nieuwe vestigingen en een plus van 1.360%. Het gemak waarmee Nederlanders buiten de deur dineren, lunchen en - in toenemende mate - ontbijten, is ongekend.

FSIN: thuisbezorgen rukt verder op

FSIN: thuisbezorgen rukt verder op

De bezorgomzet van de supermarkten stijgt ruim twee keer zo snel als die van de horeca. Het verschil tussen de twee secoren is nog maar €300 miljoen.

Foto: Shutterstock

Een op drie hamstert om btw-verhoging

Bijna een op de drie mensen is met het oog op de aanstaande verhoging van het lage btw-tarief van plan om voor 1 januari nog extra boodschappen in te slaan. Ook gaat 21 procent voor de jaarwisseling nog even snel naar de kapper en bestelt 10 procent alvast theater- en concertkaarten voor volgend jaar.