Alles over BakkerijMonitor

Foto ter illustratie: Shutterstock
Hoe dit slimme dashboard bakkers de controle (terug)geeft

Eén dashboard waarin alle beschikbare data worden gebundeld, zodat de bakker scherp kan sturen op cijfers. Dat is per bakkerij verschillend, al zijn er ook parallellen te trekken. Branchespecialisten Friso Berghuis en Jan Buitelaar gieten deze data in één vat, zodat de ondernemer (weer zelf) controle krijgt over zijn bakkerij.

Iets minder consumenten houden de omzet van de ambachtelijke bakkerszaken op peil als gevolg van (flink) hogere verkoopprijzen.
(Archieffoto Bakkerswereld ter illustratie , gemaakt bij Van Otten in Enter)
BakkerijMonitor 2023: bakkers zetten meer om met minder producten

De jaarcijfers van BakkerijMonitor over het jaar 2023 zijn binnen. Ze geven een hogere omzet in de ambachtelijke sector aan, maar ook een afname van de afzet. De hogere omzet bij ambacht is een direct gevolg van hogere verkoopprijzen. Zaterdag is nog altijd de beste verkoopdag, gevolgd door vrijdag, woensdag en donderdag.

Gevulde croissants van Bakkerij Lex Brakenhoff.
De crompouce-hype: wat is een goed moment om ermee te stoppen?

Dé TikTok-hit van de laatste weken is de crompouce van de ambachtelijke (banket)bakker. De gevulde croissant met roze topping kan je niet zijn ontgaan, waarschijnlijk heb je ze ook in je winkel liggen. Hoe wordt iets een hype en hoe lang ga je daarmee door? Oftwel: wanneer stop je weer?

Geannuleerd: 'Wild kijken' in Tilburg: BakkersSafari is terug van weggeweest
Geannuleerd: 'Wild kijken' in Tilburg: BakkersSafari is terug van...

NB: dit event is geannuleerd. De laatste BakkersSafari die plaatsvond was begin 2020, vlak voor de uitbraak van corona. Dit jaar staat er weer een op de planning, op dinsdag 10 oktober kan er 'wild gekeken' worden in Tilburg.

Ondernemersechtpaar Ronny en Esther van der Horst in hun nieuwe zaak. Foto Koos Groenewold.
Bakker Piet: 'Als we relevant willen blijven, moeten we consumptie...

Bedreigd in ons voortbestaan, wat nu? In deze aflevering vertellen Ronny en Esther van der Horst, eigenaren van Bakker Piet en de Plus-supermarkt in Elspeet, over hun aanpak. Hoe is het hen in 2022 vergaan en wat verwachten zij in 2023? 'Het makkelijkst is om je assortiment te verkleinen en defensief te werk te gaan, maar daar geloven wij niet in.'

'Blijf calculeren en sleutel aan je assortiment', aldus Berghuis. Foto: Jaws
Bestaansrecht onder druk, wat nu? 'Blijf sleutelen, ook al lijkt dat...

Wat moet de ambachtelijke bakker anno 2023 doen om zichzelf stevig(er) te verankeren als versspecialist? Vandaag laat Bakkerswereld marktonderzoeker Friso Berghuis aan het woord over dit onderwerp: 'Blijf sleutelen, ook als is dat lastig.'

 
Foto ANP/Robin Utrecht
In ons voortbestaan bedreigd, wat nu? Joep Gommans: 'Beloof minder en...

Wat kan de ambachtelijke bakker anno 2023 doen om zichzelf stevig(er) te verankeren als versspecialist? Bakkerswereld laat in een korte serie een aantal ondernemers en experts aan het woord over dit onderwerp. Vandaag marketeer Joep Gommans van Bakkerij Support: 'Maak fans van je klanten en medewerkers. En beloof minder.'

BakkerijMonitor heeft jaarcijfers over 2021 klaar - een tip van de sluier
BakkerijMonitor heeft jaarcijfers over 2021 klaar - een tip van de...

2021 is wederom een bijzonder jaar geweest met lockdowns, winkel- en horecasluitingen. Bakkers konden gelukkig openblijven. De beroepsgroep deed het bepaald niet slecht als het gaat om winkelomzetten; bakkers met lunchrooms en veel leveringen aan de horeca hebben het aanzienlijk lastiger gehad. Een tip van de sluier van de jaarcijfers over coronajaar twee. Alvast twee tips: blijf calculeren en doe aan assortimentsbeheer.

Bakkerijmonitor tot en met eerste week november - het blijft aan de knoppen draaien
Bakkerijmonitor tot en met eerste week november - het blijft aan de...

Dat de winkelomzetten binnen de ambachtelijke (bakkerijen) van Nederland hoger liggen dan in dezelfde periode vorig jaar is inmiddels wel duidelijk. Maar ja, met omzetten zijn we er nog niet. Ook de kosten nemen toe, dus vooralsnog kunnen we zeker geen loftrompet opsteken. Het gaat immers om de knikkers die uiteindelijk overblijven onder aan de streep. Tussen de omzet en het resultaat valt nog aan heel veel knoppen te draaien.

De Tompoucen Drive In Sis&Bro Bakery in Ommen op Koningsdag 2020.
April: meer omzet door Pasen en Woningsdag

Bakkers die deelnemen aan de BakkerijMonitor hebben in de maand april 2021 hun omzet met 12% zien toenemen. Hierbij moet expliciet aangegeven worden dat het gaat om winkelomzetten.