Zo werf en behoud je de nieuwe generatie bakkerijmedewerkers
Waarom willen jonge mensen in de bakkerij werken? En wat zorgt ervoor dat zij bij jou blijven werken en niet op zoek gaan naar een andere baan?
Waarom willen jonge mensen in de bakkerij werken? En wat zorgt ervoor dat zij bij jou blijven werken en niet op zoek gaan naar een andere baan?
Na de geslaagde eerste pilots voor het project Nachtwerk, is door het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf besloten om het programma in 2025 te verlengen. Bakkers kunnen gebruikmaken van deze mogelijkheid om meer te leren over slaap en voeding, om de gevolgen van onregelmatige diensten en werken in de nacht in de hand te houden.
Arbeidshygiënist Vanessa Zaat bezoekt regelmatig bakkerijen voor een werkplekonderzoek. De aanleiding is vrijwel altijd dat iemand klachten heeft die samenhangen met blootstelling aan meelstof of andere allergenen. Wat ziet zij zoal in de praktijk en welke oplossingen zijn er?
Het is de verantwoordelijkheid van iedere werkgever om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Dat begint met de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Maar ondanks alle veiligheidsmaatregelen kunnen er altijd onverwachte situaties ontstaan. Een goede bhv-organisatie (bedrijfshulpverlening) kan op die momenten een cruciale rol spelen.
Een tijdje geleden zei mijn moeder: 'Ik zou zo graag het gezicht van Isla (mijn dochter) op het meisje met de parel gefotoshopt hebben als schilderij'. Dus ik dacht gelijk: oh, dat kan zo met een AI-tool in Canva.
Internationale bakkerijmedewerkers in de industriële bakkerij kunnen voortaan ook goed voorbereid van start op hun nieuwe werkplek. Het Introductieprogramma voor de industriële bakkerij is vanaf nu namelijk beschikbaar in het Engels.
Ambachtelijke en industriële bakkerijen die afdragen aan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf (SFB) kunnen vanaf nu ook subsidie aanvragen voor trainingen die SFB niet al van tevoren heeft beoordeeld. Eerder gold dat alleen voor specifieke, van tevoren beoordeelde trainingen.
Het ziekteverzuim in Nederland blijft hoog en ook het aantal werknemers dat thuis komt te zitten door burn-outklachten neemt nog steeds toe, blijkt uit cijfers van CBS en TNO. Om gezond aan het werk te blijven, is het belangrijk om op tijd signalen van medewerkers op te vangen en actie te ondernemen. De persoonlijke gezondheidscheck is hier een uitermate geschikt hulpmiddel voor.
Erkende leerbedrijven in de bakkerij kunnen tot 1 oktober 2024 een vergoeding via de Bijdrageregeling Beroepspraktijkvorming aanvragen over het jaar 2023. De BPV biedt een financiële ondersteuning voor leerbedrijven en bbl-leerlingen.
Droge, rode handen met scheurtjes en jeuk: veel bakkers hebben last van eczeem en wellicht denk je zelfs dat het nu eenmaal bij het werk hoort.