Trappen voor lokale helden
In deze column vertelt Joep Gommans hoe jjij je als bakker je ambacht in de schijnwerpers zet via een landelijke fietsenkaart die al meer dan 19.000 foodies verbindt.
In deze column vertelt Joep Gommans hoe jjij je als bakker je ambacht in de schijnwerpers zet via een landelijke fietsenkaart die al meer dan 19.000 foodies verbindt.
Van elektrotechniekstudent tot vakman in de patisserie: Joris Broekmans (21) koos bewust voor een ander pad dan gepland. In de bakkerij van zijn ouders vond hij tijdens de coronapandemie zijn roeping. 'Het product moet goed zijn, maar het gehele proces moet ook goed geregeld zijn', aldus Broekmans.
De Dag van het Ambacht terug op 1 en 2 maart terug in Evenementenhal Gorinchem. Voor het eerst vindt dit vak- en netwerkevent twee dagen lang plaats. Daardoor is nog meer inhoudelijke verdieping en uitwisseling binnen het ambacht mogelijk.
Het beroep van bakker wordt weer interessanter voor jonge mensen, merken ze in Duitsland. In 2024 sloten aanzienlijk meer jongeren een leercontract af. Redenen hiervoor zijn verbeterde werktijden en een groter aantal leerlingen uit het buitenland. Ook gerichte campagnes op de social media dragen bij. Hoe pakken de Oosterburen dit vraagstuk op?
Van handenarbeid zijn we in de 18e en 19e eeuw de industriële revolutie ingerold. Handwerk werd vervangen door mechanisatie. En later door automatisering. We bevinden ons nu in een tijdperk van robotisering, cobotisering en kunstmatige intelligentie (AI).
In deze editie van Bakkerswereld aandacht voor de vakmens in de bakkerij ten opzichte van de machine, de robot of zelfs kunstmatige intelligentie. Hoe verhouden zij zich tot elkaar? De industrie is er al verder mee, bakkerij-ondernemers in het ambacht wikken en wegen weloverwogen. De technologische innovaties doen hun intrede, bijvoorbeeld bij Bakkerij Vincent Nollen, waar de coverfoto van dit magazine is gemaakt.
Wessel van Olst is veel méér dan een fruitteler alleen. De ondernemer combineert deze teelt met onder meer een boerderijwinkel, een horecatak, vergaderfaciliteiten en een camperplaats. 'Lokaal, ambachtelijk en vers' zijn de speerpunten van zijn bedrijf De Woerdt. Daar ziet Van Olst ook de overeenkomst met de ambachtelijke bakker. 'De supermarkt van de troon stoten, dat is ons gezamenlijk belang. Hoe je dat doet? Vooral door van een tevreden klant een blije klant te maken.'
De ambachtelijke bakkerij staat onder druk, maar volgens oud-bakker Klaes Hoekstra liggen er volop kansen. Van sociale media tot klantgericht ondernemen: 'Wie vernieuwt, blijft relevant. Je moet vakman en ondernemer zijn.'
De splitsing van de cao in het bakkersbedrijf is niet kenmerkend voor de sfeer tussen de grootbakkers en hun collega's in het midden- en kleinbedrijf. In elk geval het grootbedrijf ziet het ambacht als 'kraamkamer', als uithangbord, het gezicht van de sector naar consumenten toe.
Het begin van 2025 staat in het teken van de nieuwe cao voor ambachtelijke bakkerijen. Deze moet op 1 maart 2025 ingaan. De onderhandelingen hierover zijn op 8 januari gestart tussen werkgeversorganisatie NBOV en de vakbonden CNV en FNV. De NBOV gaat in dit artikel in op het lopende proces en op de inhoud.