Biden wil graansilo's bouwen aan Oekraïense grens - transport via weg en zee problematisch

Biden wil graansilo's bouwen aan Oekraïense grens - transport via weg en zee problematisch
De Amerikaanse president Joe Biden wil tijdelijke graansilo's aan de Oekraïense grens laten bouwen. Foto: Shutterstock

De Amerikaanse president Joe Biden wil tijdelijke graansilo's bouwen aan de grenzen van Oekraïne. Die silo's moeten helpen het graan dat niet over zee vervoerd kan worden via het spoor het land uit te krijgen. Dat zou helpen om ook het transport via de weg te ontlasten.

Via de weg wordt het transport namelijk ook steeds moeilijker doordat het aantal trucks richting grens enorm is toegenomen. Op de weg naar de Roemeense grens zijn honderden Oekraïense trucks met de afgelopen dagen graan gestrand. Ze proberen in de regio Odessa de grens met Roemenië over te steken, meldt de NOS.

Veel papierwerk aan de grens

De exportroute via Oekraïense havensteden aan de Zwarte Zee is al maanden afgesloten sinds Rusland Oekraïne binnenviel. Zodoende exporteert Oekraïne zoveel mogelijk graan via Polen en Roemenië, onder meer via de weg.

Het aantal trucks is zo toegenomen dat grensposten overbelast zijn geraakt. ‘De grote hoeveelheid papierwerk aan de grensposten zorgt voor extra vertraging. Sommige chauffeurs staan dagenlang te wachten’, aldus de NOS.

Voedseltekorten nemen toe

Wereldwijd zijn de voedselprijzen door de oorlog en de Russische blokkades sterk gestegen. Het lukt de graanschuur van Europa daardoor niet meer om 20 miljoen ton graan het land uit te krijgen. Boeren in het land hebben inmiddels zelfs minder graan en mais ingezaaid, omdat ze het niet kunnen afzetten. Voedselcrises wereldwijd zijn het gevolg.

Andere spoorbreedte

De Verenigde Staten willen bijdragen aan een oplossing van het probleem, liet president Biden woensdag 15 juni weten. Vervoer via spoor naar andere landen om van daaruit op schepen geladen te worden, kan daaraan meehelpen.

We hebben een veilige corridor voor onze havens nodig”

Omdat het Oekraïense spoor een andere breedte heeft dan dat van andere Europese landen, moet het graan aan de grens op andere treinen worden overgeladen. Bijvoorbeeld op Poolse treinen. Door op die plekken silo's neer te zetten, kan het graan daarin eerst tijdelijk worden opgeslagen. Dat maakt de operatie efficiënter.

Oekraïne is blij met het plan, maar zegt dat het graanprobleem er niet volledig door wordt opgelost: ‘We hebben een veilige corridor voor onze havens nodig.’

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.