Salmonella in Ferrero Kinderchocolade leidt tot 324 infecties in twaalf landen

Salmonella in Ferrero Kinderchocolade leidt tot 324 infecties in twaalf landen
Kinder chocolade van Ferrero heeft tot nu toe tot 324 infecties geleid.

De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft tot nu toe in twaalf verschillende landen 324 salmonella-infecties vastgesteld, de meeste bij kinderen jonger dan tien jaar. Bijna alle gevallen zijn te herleiden naar de Kinderchocolaatjes geproduceerd door Ferrero in het Belgische Aarlen. Meer dan 40 procent van de zieken werd vanwege de besmetting opgenomen in het ziekenhuis.

De ECDC meldt in Nederland drie bevestigde gevallen, waarschijnlijk afkomstig uit de Belgische fabriek, zo meldt het ANP. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet eerder weten dat het twee meldingen had gekregen over kinderen die in februari ziek waren geworden door de salmonellabacterie.

Besmettingen VK en Frankrijk

In februari meldde het Verenigd Koninkrijk de eerste salmonellabesmettingen. Sommige gevallen dateerden uit december. De besmettingen leken dezelfde herkomst te hebben, waarom het VK aan de bel trok. Inmiddels telt het land 102 bevestigde infecties. Frankrijk heeft 73 besmettingen gerapporteerd.

Uit de schappen

In Nederland zijn in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocolaatjes niet te eten.

Fabriek gesloten

Fabrikant Ferrero trof in februari de salmonellabacterie aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren de vervolgtesten negatief en werd de productie hervat, meldde de ECDC eerder al. De fabriek moest uiteindelijk alsnog op last van de Belgische gezondheidsdienst sluiten in april.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld