Prestige Fruit wacht 2 weken langer op blauwe bes, maar dat is de moeite waard

Prestige Fruit wacht 2 weken langer op blauwe bes, maar dat is de moeite waard
De vegan blauwebessentartelette van Jurgen Koens. Foto: Prestige Fruit

Het blauwe goud is weer volop beschikbaar, meldt Prestige Fruit. Hoewel het besje tegenwoordig jaarrond verkrijgbaar is, start het Nederlandse seizoen pas rond de zomer.

Door het koude voorjaar moest fruitleverancier Prestige Fruit twee weken langer wachten op de blauwe bes van eigen bodem. 'Maar dat is de blauwe bes zeker waard', aldus het bedrijf. Tot oktober zijn de bessen beschikbaar en kunnen (banket)bakkers hun klanten met dit smaakvolle superfood van eigen bodem verwennen.

Superfood van eigen bodem

De blauwe bes is namelijk niet alleen vol van smaak, maar ook vol met vezels en antioxidanten. Daarmee is het fruit helemaal toekomstbestendig, zegt toppatissier Jurgen Koens.

'De focus ligt steeds meer op gezonde voeding. Daar moeten we in de patisserie ook iets mee. Een allergeenvrij en plantaardig assortiment speelt in op die vraag. Verminder het gebruik van dierlijke eiwitten en vergroot de voedingswaarde met een ingrediënt zoals de blauwe bes.'

Vegan blauwebessentartelette

Koens maakte met de blauwe bes een vegan tartelette, waarvan hij het recept deelt op de site van Prestige Fruit. Een Sablé-deeg voor de tartelette, gevuld met citruscrème en blauwebessenmousse, afgewerkt met een spiegel van rode bes. Klik hier voor het volledige recept.

Geheim van de teler

De bessen worden geteeld door de Brabantse telers Christian en Anja van Grotel. De planten staan bij Van Grotel in Nuenen op zogenoemde ruggen van turf en veen dat wordt gemixt met houtsnippers. Dankzij de houtsnippers houden de bessen het vocht beter vast. 

Anne Mieke Ravenshorst

Anne Mieke Ravenshorst

Redacteur/coördinator Bakkerswereld

Studeerde journalistiek en voorlichting. Als verslaggever bij diverse regionale media kwam zij terecht bij Bakkerswereld, het vakblad waarop ook haar ouders geabonneerd waren. Ze werkte daarna jarenlang als eind- en featureredacteur bij het Agrarisch Dagblad en bij diverse vakbladen voor de supermarktsector: boer-bakker-bolletje. Haar 'roots' hervond Anne Mieke bij Bakkerswereld, dat inmiddels veel meer is dan een magazine in print; de online-omgeving wordt steeds belangrijker. Op de beknopte redactie werkt zij als (eind-)redacteur en coördinator, waarin ze wordt bijgestaan door een vertrouwd team freelancers.

De foodtruck van De Bakkers Lamers, met de originele naam: Broodshow. Eigen foto

De reizende bakker: hoe pak je foodtruck-verkoop aan en wat levert het eigenlijk op?

De zomer staat synoniem voor festivals, markten en lekker eten. Foodtrucks zijn hierin een vaste waarde geworden. Ook bakkers trekken met foodtrucks de regio in. 'Rijk wordt je er niet van, maar het is vaak wel een goede manier om je bedrijf en producten in de kijker te spelen.' Bakkerswereld sprak enkele 'reizende' bakkers die ervaring hebben met foodtruck-verkoop.

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5 wijzigingen

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5 wijzigingen

Het Voedingscentrum hanteert verschillende criteria om vast te stellen of een voedingsmiddel in de Schijf van Vijf valt. Het instituut stelt enkele criteria bij na een evaluatie. Opvallend is de bijstelling van het suiker- en het zoutcriterium in ontbijtgranen en plantaardige desserts.

De nieuwkomer in het assortiment repen voor sporters: de appel-citroenreep.

Reep van de bakker zet sporters op voorsprong - zo doet Frank van Eerd dat

Eerst voor het EK Voetbal, zo-even nog voor de Tour de France en dadelijk voor de Olympische en de Paralympische Spelen. GrainLabs, van Frank van Eerd, voedt de Nederlandse deelnemers aan deze evenementen. Met voedzaam brood en sportrepen zet de bakker topsporters op voorsprong.

Freek Hogenboom met zijn zoon Oscar in hun nieuwe Bakkersbistro. Foto's: Herbert Wiggerman

Freek Hogenboom zelf verrast door onverwacht groot succes horeca bij bakkerij

Dat het zo'n succes zou worden, had Freek Hogenboom ook niet verwacht. Sinds een paar maanden combineert hij zijn bakkerij met horeca. Op een nieuwe locatie in het Houtense winkelcentrum Castellum. 'Het is altijd mijn drijfveer geweest om gasten tevreden naar huis te laten keren.'