NBOV: kies uw adviseur met zorg

NBOV: kies uw adviseur met zorg
Deskundig advies kan veel geld besparen. Foto: NBOV

Waar goede producten te koop zijn, is duidelijk: brood bij de ambachtelijke bakker, vlees bij de ambachtelijke slager. Voor diensten is dat niet altijd even helder, merkt de NBOV.

Bij wie kunt u het beste terecht voor juridisch advies over medewerkers of ondernemerszaken? Of met vragen over de cao, transitievergoeding of zieke werknemers? Neem in die gevallen altijd contact op met de NBOV, stelt de NBOV. Hun adviseurs kennen de cao door en door, en adviseren over personele en juridische zaken. Zo bespaart u direct geld, of voorkomt u dat u nu keuzes maakt die u later alsnog geld kosten.

Doorverwijzen naar brancheorganisatie

Voor administratieve zaken schakelt u met uw boekhouder of accountant. Deze kennen uw bedrijf als geen ander, en geven waardevolle adviezen. Een goede boekhouder zal ook altijd doorverwijzen naar de brancheorganisatie voor personele, juridische of cao-kwesties. De NBOV is immers als cao-partij volledig op de hoogte van de precieze werking van de CAO Bakkersbedrijf, van de juridische kant van de zaak, en hoe de beslissingen die u vandaag neemt op de langere termijn kunnen uitwerken. Win daarom bij de juiste adviseur het juiste advies in. Juridisch advies, ook bij een juridische procedure, valt onder het NBOV-lidmaatschap en is dus voor leden gratis.

Ontslag op staande voet

‘Het klinkt misschien als Wij van WC-eend adviseren WC-eend,’ zegt Jaclyn van der Linden, juridisch bedrijfsadviseur bij de NBOV, ‘maar we maken het regelmatig mee dat ondernemers nadelige gevolgen ondervinden van een onvolledig advies. Wij kunnen uw situatie in detail met u doornemen en aangeven wat de gevolgen van bepaalde keuzes zijn.’ Ze schetst een paar voorbeelden.

‘Als u een medewerker op staande voet ontslaat, moet u een aantal zaken goed in de gaten houden, en tijdig en in de juiste volgorde handelen. Doet u dat niet, dan kunt u dat later niet meer corrigeren, en kost zo’n ontslag veel meer tijd, geld en moeite dan nodig. In zo’n geval is het zeker verstandig om direct contact met de NBOV op te nemen en juridisch advies te vragen. Nemen u en een medewerker in onderling overleg afscheid van elkaar en stelt u een vaststellingsovereenkomst op? Dan denken we met u mee over de inhoud daarvan, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.’

Doorbetaling bij ziekte

NBOV-adviseurs zijn daarnaast goed ingevoerd in de details van de cao. ‘De CAO Bakkersbedrijf bevat bijvoorbeeld specifieke regels voor loondoorbetaling van zieke werknemers,’ zegt Van der Linden.

‘Als u dit echter niet vanaf de eerste ziektedag correct oppakt, levert het u na verloop van tijd een hoop financiële rompslomp en terugvorderingen op. Besluit u om na twee jaar ziekte de arbeidsovereenkomst op te zeggen en de situatie met terugwerkende kracht te corrigeren, dan kan het er onder andere toe leiden dat u de verplichte transitievergoeding niet of maar gedeeltelijk gecompenseerd krijgt. Dat is een kostbare aangelegenheid. Bel daarom in dit soort gevallen zeker even met de NBOV – veel ondernemers verdienen op deze wijze hun lidmaatschap dubbel en dwars terug!’

*dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van de NBOV

Ook juridische ondersteuning

NBOV-leden kunnen onder meer gebruikmaken van juridische ondersteuning bij arbeidsconflicten. Ook beantwoordt de NBOV vragen over arbeidsrechtelijke zaken en de cao, en adviseren zij bij civielrechtelijke zaken (bijvoorbeeld geschillen met een verhuurder), contractrecht (zoals contracten met een leverancier) en verbintenissenrecht dat bijvoorbeeld gaat over een mankement aan een vloer of een machine.