Open de luiken

We schrijven 22 april 2020. Inmiddels houdt de Coronacrisis ons al ruim 7 weken in zijn greep. De gevolgen van deze crisis zijn immens.
Wim Kannegieter, directeur Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij

Niet alleen in sociaal opzicht (ruim 4.000 doden en zwaar belaste IC capaciteit) maar ook in economisch opzicht (ontwrichting van de economie, scherpe daling consumentenvertrouwen, stijging van het aantal werklozen).

‘De teleurstelling in ondernemend Nederland was groot toen premier Rutte zijn persconferentie uitsprak’

NVB-directeur Wim Kannegieter

Al met al een behoorlijk somber beeld van Nederland alhoewel we qua weer en hemelsblauwe lucht wellicht het mooiste voorjaar hebben sinds decennia. De teleurstelling in ondernemend Nederland was groot toen premier Rutte in zijn persconferentie op 21 april slechts heel beperkte stapjes toezegde in het openstellen van de Nederlandse samenleving. Zeker ook omdat allerlei gesloten branches in ondernemend Nederland zich heel zwaar hadden voorbereid (brancheprotocollen 1,5 meter economie) op het weer open gaan van hun bedrijven.

Voor bakkend Nederland heeft deze zeer beperkte openstelling van de samenleving ook consequenties. Ondanks alle creatieve oplossingen van bakkerijondernemers in de tijd van de Coronacrisis blijven de winkelstraten leeg en wordt er anders gewinkeld in supermarkten. De geluiden van bakkerijondernemingen in nood zijn steeds duidelijker te horen.

‘We zetten vol in op het sneller en ruimer openzetten van de winkelluiken’

Daarom zet de NVB in de overleggen met VNO/NCW en FNLI vol in op het sneller en ruimer openzetten van de winkelluiken. Om te voorkomen dat we in de afgrond van een economische recessie vallen, is het absoluut noodzakelijk dat er in mei stappen gezet gaan worden richting het normaliseren van de economie en de samenleving.

Natuurlijk moet dat met beleid gebeuren en in stapjes. Maar doorgaan op deze rigide weg leidt ertoe dat het middel erger gaat worden dan de kwaal.

‘Laten we hopen dat de regering gevoelig is voor de signalen vanuit bakkend Nederland’

Laten we hopen dat de regering gevoelig is voor de signalen die vanuit ondernemend (en bakkend) Nederland komen om de luiken van de Nederlandse economie geleidelijk aan weer open te zetten. Dan kunnen de Nederlanders lekker weer winkelen, op een terrasje een broodje eten en ook gewoon weer in de supermarkt brood en banket kopen.

Mei 2020 gaat dus een cruciale maand worden.