Het is zover: de verhuizing van Hartog's Volkoren bakkerij

Het is zover: de verhuizing van Hartog's Volkoren bakkerij

Na een ruime en gedegen voorbereiding, die in 2018 begon, is het zover: de verhuizing van Hartog's Volkoren bakkerij te Amsterdam. Een artikel van Silowacht.

Silowacht uit Zwolle heeft sinds vele jaren een prettige samenwerking met eigenaar Fred Tiggelman en zijn medewerkers van Hartog’s Volkoren. De laatste grote klus was alweer 10 jaar geleden. De monteurs van Silowacht werden gehaald en gebracht naar hun hotel en Fred zorgde ‘s avonds voor echt Amsterdam’s vertier. Uiteindelijk hebben we de klus afgerond met een glas champagne. Een project om nooit meer te vergeten!

Profielomschrijving

Beginnen aan deze nieuwe klus, was iets waar we allemaal met veel plezier naar uitkeken. In de aanvangsperiode hebben we samen met Fred Tiggelman een duidelijke profielomschrijving van het project bepaald: 'Een goede zichtbaarheid van een authentiek proces, met moderne technieken'.

Een goede zichtbaarheid van een authentiek proces, met moderne technieken”

Fred Tiggelman wil het verwerkingsproces van graan tot meel goed zichtbaar maken, zodat het voor de klanten duidelijk is hoe het malen en transporteren er in de praktijk uitziet. Dit is van groot belang, want Hartog’s Volkoren verkoopt immers niet alleen brood, maar ook gemalen graan waarmee klanten thuis zelf hun eigen brood kunnen bakken. Door de verhuizing is de winkelruimte drie keer groter geworden, en kan Tiggelman het hele proces nu goed laten zien.

Om dit te realiseren moest de bestaande graanmolen verplaatst worden. Maar ook de bestaande silo-installatie, moest gedemonteerd en gemonteerd worden. En ja, als je toch bezig bent kun je verbeteringen doorvoeren ten aanzien van automatisering. Hierdoor zijn er extra functies doorgevoerd, bijvoorbeeld voor de molen en de nieuwe doseercomputer in de bakkerij. Met onder andere een betere continuïteit van het maalproces als resultaat. Oftewel een procesoptimalisatie!

Transportblower

Het verwerkingsproces zichtbaar maken betekent ook dat sommige - normaal weggewerkte - onderdelen er netjes moeten uitzien. Een bestaande transportblower terugzetten was goed genoeg, werd tegen de medewerkers van Silowacht gezegd in de voorbereidingen. Hiermee waren wij het niet eens. Een nieuwe nette transportblower is wel een must bij zo’n mooi project. Gelukkig is Fred iemand die goede adviezen graag ter harte neemt, zo gezegd zo gedaan, een nieuwe blower werd geplaatst.

De bestaande drie ton silo staat inmiddels in de nieuwe bakkerij. De nieuwe transportblower en de molen in het zicht voor de klant, en de nieuwe automatisering zorgt voor de continuïteit. Als je het maal- en transportproces goed wilt laten zien, wat is er dan mooier om het te verplaatsen graan en gemalen meel in beeld te brengen. Hiervoor heeft Silowacht gedeeltelijk transparante buizen toegepast die dit duidelijk weergeven. Zo kun je zien dat het volkorenmeel door de buizen wordt getransporteerd naar de molen en naar de silo. Een prachtig gezicht! Dit word nog duidelijker zichtbaar gemaakt door het plaatsen van lichtspots op de transparante buizen.

Speciale houten bakken

Door het aanvoeren van de Nederlandse tarwe in speciaal ontwikkelde houten bakken, door de graanleverancier, voor de ontvangsttrechter van de molen is de authenticiteit gewaarborgd van graan tot “de kunst” van het bakken van Hartog’s Volkorenbrood.

Het was wederom een mooie samenwerking tussen Hartog’s Volkoren bakkerij en Silowacht met een prachtig eindresultaat.

Dit artikel is gesponsord door Silowacht.