Zo werf en behoud je de nieuwe generatie bakkerijmedewerkers
Waarom willen jonge mensen in de bakkerij werken? En wat zorgt ervoor dat zij bij jou blijven werken en niet op zoek gaan naar een andere baan?
Waarom willen jonge mensen in de bakkerij werken? En wat zorgt ervoor dat zij bij jou blijven werken en niet op zoek gaan naar een andere baan?
Vanaf maandagochtend 30 juni treedt het Nationaal Hitteplan in werking voor heel Nederland vanwege de extreem hoge temperaturen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen. Ook bakkers moeten goed letten op de arbeidsomstandigheden tijdens dit warme weer.
Techniek is mooi hoor. Echt waar. AI-gedreven modellen die voorspellen hoeveel je moet bakken op een druilerige dinsdag. Slimme prullenbakken die exact registreren wat je weggooit. Automatisering die je helpt om minder te verspillen, om efficiënter te werken. En ja, ook platforms zoals Vers Voor Vandaag die zorgen dat lekkernijen niet onnodig eindigen in de kliko. Maar laten we eerlijk zijn: zonder de mens stelt dat allemaal niks voor.
De gedachte om de vroegere Vakschool Wageningen in oude glorie te herstellen, heeft geleid tot ongelooflijk veel reacties. Die variëren van 'Dat zou een stap voorwaarts zijn', 'Dit roep ik al jaren', 'Het niveau van de oude vakschool stond op eenzame hoogte' tot 'Eigenlijk is Bakery Institute nu het beste als het over old school opleiden gaat'.
Rick Bol is een prestigieuze patissier. Hij is pas 23, maar heeft al negen jaar ervaring in de branche, waaronder een maand in Singapore voor Huize van Wely. Bakkerswereld kwam de jonge patissier tegen op Bakkersvak, waar hij meedeed aan de wedstrijd om de Beste Bonbon. Rick is pienter in het maken van nieuwe smaakcombinaties; hij blijft zichzelf voortdurend uitdagen. In dit artikel vertelt Rick over zijn passie voor het vak.
Het werk in de bakkerij is echt teamwork. Een goede sfeer is daarvoor essentieel. Er kunnen echter situaties ontstaan waarin grapjes over bijvoorbeeld het uiterlijk of de werksnelheid ongemerkt de werkrelatie kunnen ondermijnen. Hoewel zulke opmerkingen vaak onschuldig zijn bedoeld, kunnen ze leiden tot stress, verminderd werkplezier en zelfs ziekteverzuim.
Martien Peelen is onderwijsmanager voor de opleidingen Bakkerij, Keuken en Bediening aan Rijn IJssel-Vakschool Wageningen. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van Het Genootschap en Bakery Nexus werd het verlangen naar terugkeer van dé Vakschool Wageningen openlijk geuit. Hoe reëel is die vraag?
De krapte op de arbeidsmarkt is in de hele sector merkbaar. Terwijl de vraag en interesse van consumenten groter lijkt dan ooit en mensen in de rij staan voor viral croissants en chocoladerepen, wordt het voor bakkerijen steeds moeilijker om goed opgeleid personeel te vinden en te behouden. Hoe overbrug je die kloof?
Is de industrie een bedreiging voor de ambachtelijke bakkerij? Maartje de Jong ziet concurrentie als een drijfveer. 'Supermarkten verkopen aanbiedingen, maar bakkers versheid en kwaliteit.' De jonge bakker is ervan overtuigt dat klanten daarvoor willen betalen en heeft alle vertrouwen in haar ambachtelijke beroepsuitoefening.
Vrouwen krijgen op een zeker moment te maken met de overgang. Hoe dat zich uit, verschilt per persoon. Sommige vrouwen hebben nergens last van, maar 80 procent heeft in mindere of meer mate last van overgangsklachten, zoals opvliegers en concentratieproblemen. Aandacht hiervoor helpt om op een prettige manier aan het werk te blijven.