Personeel

Meelstof kan zorgen voor allergieën en uitval van medewerkers.
Foto: Shutterstock

Wat kun je doen tegen meelstof? Dit zijn de tips

Arbeidshygiënist Vanessa Zaat bezoekt regelmatig bakkerijen voor een werkplekonderzoek. De aanleiding is vrijwel altijd dat iemand klachten heeft die samenhangen met blootstelling aan meelstof of andere allergenen. Wat ziet zij zoal in de praktijk en welke oplossingen zijn er?

André Merlijn legt uit bij welke jongeren de kansen liggen: vooral de twijfelaars zijn goede potentiële werknemers.

Werkgevers willen Vakschool Wageningen terug, opsteker voor BI

De Vakschool Wageningen mag terugkeren in haar vertrouwde vorm, als het aan werkgevers in de bakkerijsector ligt. Een utopie? Wellicht, maar herstel van een stevige niveau-4-opleiding is een behoefte die leeft. Het wordt gevoeld als één van de oplossingen voor de huidige personeelsproblematiek.

Jong en gedreven - Hesli Redder: 'Brood is een levend iets, daarmee leren omgaan is gaaf'

Jong en gedreven - Hesli Redder: 'Brood is een levend iets, daarmee...

Boulanger in spé, Hesli Redder, heeft een visie op ambacht en authenticiteit. Brood bestaat uit water, bloem en gist of desemculturen. 'Het is niet zomaar een product', stelt Hesli. Brood leeft en je moet ermee leren omgaan. Hij vertelt aan Bakkerswereld over de kneepjes van het vak die hij leert tijdens zijn opleiding, in zowel het noorden als het zuiden van Nederland.

Carl Siegert (r) heeft in Michel Schröder een nieuw directielid gevonden. Foto: Werry Crone

Michel Schröder treedt aan als directeur bij Bakkerij Carl Siegert

Bakexpert Michel Schröder treedt per januari 2025 in dienst bij Bakkerij Carl Siegert. Schröder bekleedt er de functie van operationeel en commercieel directeur.

Foto: NBOV

Personeel van de toekomst: hoe kweek je ambachtelijk talent?

De arbeidsmarkt verandert snel en bakkers merken dat elke dag. De vraag naar goed opgeleid personeel groeit, maar het is steeds moeilijker om geschikt talent te vinden en te behouden. Toch is er hoop. Met de juiste aanpak kun je jonge mensen enthousiast maken voor het bakkersvak.

Beeld: Shutterstock

Ingezonden: 'Pensioen voor de bakkers, zekerheid of zorg?'

Peter de Wit en Leo van den Berg maken zich al jaren sterk voor een goede pensioenvoorziening, die tevens een belangrijke arbeidsvoorwaarde is voor huidige en toekomstige bakkers. 'Zijn pensioenen voor de bakkers een zekerheid of een zorg?', vragen zij zich af, in de hoop daarmee de sector wakker te schudden.

Veiligheid op de werkvloer moet zeer geregeld worden gecheckt. Foto ter illustratie, archief Bakkerswereld

Nieuwe RI&E voor ambachtelijke bakkers is officieel erkend

De NBOV heeft voor leden een nieuwe risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) ontwikkeld. Deze RI&E voor ambachtelijke bakkers is inmiddels erkend door het Steunpunt RI&E, wat een belangrijke tijds- en kostenbesparende stap is voor de sector.

Vicky Littlejohn

'Een paar uurtjes langer?'

Laatst kwam mijn winkeldame verontwaardigd naar achteren lopen. Er was net een klant in de winkel geweest en die wilde een specifieke koek hebben, maar die hadden we niet.

Knallen, maar zachtjes

Knallen, maar zachtjes

Even. Even over saamhorigheid. Dat gevoel samen aan iets te werken, een mooi bedrijf, lekkere producten. Samen vol aan de bak te gaan, zeker in deze periode van het jaar. Knallen, niet met vuurwerk maar met oliebollen.

Floor van Lieshout liep flinke brandwonden op: zo werk je veilig met frituurolie

Floor van Lieshout liep flinke brandwonden op: zo werk je veilig met...

Oliebollen en Nederlanders zijn als stokbrood en Fransen. Onvermijdelijk komen aan het einde van het jaar overal de frituurpannen weer tevoorschijn. Apparatuur om wel even goed bij stil te staan, want frituurolie kan flinke brandwonden veroorzaken zo blijkt wel uit het verhaal van Bakker Floor van Lieshout.