Alles over Sectorhuis

Wim Kannegieter, directeur Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij

Intentieverklaring: geen nieuw maar wel een sterk geluid

In februari werd de bakkerijbranche positief verrast door een intentieverklaring van diverse ketenpartijen in de bakkerijbranche. Met het tekenen van deze verklaring is de hemel natuurlijk niet op aarde gekomen, maar het is zeker een mooie basis.

Het manifest moet de sector weer schwung geven. Foto’s: Oscar van der Wijk

Manifest Bakkerijketen moet imago op arbeidsmarkt versterken

De totale sector schaart zich achter een manifest om het imago van de gehele bakkerijketen op allereerst de arbeidsmarkt te versterken. Het manifest is 11 februari ondertekend door een eerste vertegenwoordiging van de keten, voornamelijk branchepartijen mét leden.

Hanno Spanninga, Foto: Ton Kastermans

Strateeg Spanninga: 'Ik wil helpen, daar word ik gelukkig van'

'De beste adviseur van de bakker is nog altijd zijn collega. Dure mannen als ik heb je maar af en toe nodig om over je eigen schaduw heen te stappen.' Aan het woord is Hanno Spanninga, bakkerijstrateeg en -adviseur. Hij wil bakkers helpen, daar wordt hij gelukkig van. Spanninga praat met individuele bakkers en zit met grote partijen om tafel, hij kent de sector op micro- en macroniveau. Welke ontwikkelingen ziet hij, en vooral: welke urgentie? Wat is het belang van de bakkerij in de samenleving anno 2020, waar gaat het heen? En is dat Sectorhuis nou echt nodig?

Hanno Spanninga

Strateeg Spanninga: trossen los voor Sectorhuis

Marketingstrateeg en bakkerijdeskundige Hanno Spanninga van FoodResult, roept de partijen in de bakkerij op de trossen los te gooien voor het Sectorhuis. 'Richt het nog vóór Pasen in. Alsjeblieft, begin. Kijk niet naar het verleden, maar richt je blik op de toekomst.'

Geale de Haan: 'Er moet iets gebeuren, dit jaar nog!'

Geale de Haan: 'Er moet iets gebeuren, dit jaar nog!'

'We moeten de krachten bundelen, dit jaar nog. Ik voel die urgentie tot op het bot.' Voorzitter Geale de Haan van het Genootschap voor de Bakkerij spreekt voor zijn beurt en daarom nog op persoonlijke titel, maar langer wachten wil hij niet. 'Geert Caniels slaat de spijker op de kop', schaart hij zich achter de directeur van het Echte Bakkersgilde, die vorige week de noodklok luidde.

Geert Caniels

Echte Bakkers-directeur: echt samenwerken óf samen de kaars uitblazen

Nu de ambachtelijke bakkerij met uitsterven wordt bedreigd, zien ook belangenorganisaties hun draagvlak afkalven. Hoog tijd dat de krachten in de bakkerij écht worden gebundeld. 'Steeds minder bakkers houden steeds meer collectieve initiatieven in de lucht. Dat houdt een keer op.'

Het Ketenoverleg bundelt de krachten die voor de hele sector van belang zijn, zoals voedselveiligheid en wetgeving.

Sectorhuis van de baan, branche gaat door in Ketenoverleg

NBOV, NVB en Nebafa consolideren hun samenwerking in het Ketenoverleg Brood & Banket. Dit is het resultaat van gesprekken die sinds 2017 zijn gevoerd over een mogelijk te vormen Sectorhuis. De oprichting daarvan is van de baan, de organisaties focussen nu op een praktische aanpak van essentiële onderwerpen die op de sector afkomen.

Het Sectorhuis is van de baan.

Onderhandelingen over Brood- en Bankethuis gaan in najaar verder

De onderhandelingen over de komst van een sectorhuis in de bakkerijbranche zijn nog altijd in volle gang, maar worden niet voor de zomervakantie afgerond. 'Alle partijen zijn nog aan boord en de sfeer is goed, maar we hebben iets meer tijd nodig om hier en daar nog wat zaken uit te zoeken', aldus NBC-directeur Flip van Straaten.

Het Sectorhuis is van de baan.

Volgende stap naar sectorhuis brood en banket is gezet

De komst van een sectorhuis voor de bakkerijbranche is een stap dichterbij gekomen. Brancheorganisaties NBOV, NVB en Nebafa hebben samen met het NBC aan de tekentafel gezeten in het streven naar samenwerking in een Brood- en Bankethuis. Nu de eerste stappen op weg naar samenwerking zijn gezet, is het zaak dat consensus wordt bereikt over de financiering, huisvestiging en bemensing.