Barry Callebaut
Chocoladeletters dit jaar 20 tot 25 procent duurder
Chocoladeletters zijn dit jaar flink duurder dan vorig jaar. Het komt door de oplopende cacaoprijzen als gevolg van slecht weer in Ivoorkust en Ghana, zo meldt de Rabobank.
Chocoladeletters zijn dit jaar flink duurder dan vorig jaar. Het komt door de oplopende cacaoprijzen als gevolg van slecht weer in Ivoorkust en Ghana, zo meldt de Rabobank.
Als we puur naar omzetgroei kijken dan hebben de ambachtelijke bakkers in 2023 een prima jaar gedraaid. Maar schijn bedriegt, zegt Rabo-expert Sebastiaan Schreijen. Hoop is er wel, omdat consumenten wennen aan hogere prijzen. Zijn 'winstwaarschuwing': ambachtelijke bakkers zullen moeten accepteren dat ze niet meer alles voor iedereen kunnen bakken.
(Update) Paaseitjes en andere chocoladeproducten die nu in de schappen liggen, zijn duurder geworden. Economen van ABN Amro, RaboResearch en ING verwachten dat de prijzen van suiker voorlopig hoog blijven en die van cacao verder stijgen.
Fabrikanten en supermarkten sluiten steeds vaker contracten af met een korte looptijd. Daarin staan steeds vaker clausules die het voor fabrikanten mogelijk maken de hogere prijzen van energie, transport en grondstoffen door te berekenen. 'Grote bakkerijen zijn in overleg met de retail over het algemeen tot een aanvaardbare verdeling van kosten gekomen', laat de NVB weten.
De oorlog in Oekraïne heeft een grote impact op de Nederlandse voedingsindustrie. Ook bakkers krijgen het flink voor de kiezen, want zowel bakgraan als gas zijn onontbeerlijke grondstoffen voor hun brood. Alle bakkers worden getroffen, toch zijn er verschillen.
Het Echte Bakkersgilde en Rabobank hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Daardoor profiteren leden van het Gilde collectief van lagere transactiekosten. Ook verbetert de cashflow dankzij Rabo OmniKassa en krijgt de Echte Bakkers toegang tot de laatste trends op het gebied van betalen, vertelt Bart Vedder, voorzitter van het Echte Bakkersgilde.
De betere speciaalzaak, zoals de bakker en slager, profiteert van de coronacrisis, zo staat te lezen in de sectorprognoses van de Rabobank. Toch is er ook een keerzijde. De sluiting en vervolgens beperkte openstelling van de horeca, heeft negatieve gevolgen voor veel speciaalzaken. Dat zorgt per saldo voor een verwachte omzetdaling bij versspeciaalzaken van 2 procent in 2020.
Speel je troefkaart op Bakkersvak. Met die slogan dagen Bakery Nexus, Foodbase en Rabobank bezoekers van de beurs in Gorinchem uit om na te denken over hun toekomst. Die ligt volgens de organisaties buiten de gebaande en geëigende paden.
De Food Waste Challenge heeft in totaal €757.775 euro en 75.240 kilo aan besparing opgeleverd door de deelnemers. Dat is bekendgemaakt tijdens de finale van de landelijke Food Waste Challenge op 13 januari tijdens de Horecava in Amsterdam. Omgerekend is een jaarlijkse besparing van €582 miljoen en 61 miljoen kilo haalbaar.
De finale van de Food Waste Challenge vindt op maandag 13 januari plaats op de Horecava. De Food Waste Challenge is de eerste grootschalige campagne in de horecasector om voedselverspilling drastisch te verminderen. Tijdens de finale worden de resultaten van de challenge bekendgemaakt, uitgedrukt in de bespaarde euro's, gerealiseerde CO2-reductie en het aantal bespaarde kilo's op jaarbasis.