Alles over Plantaardig

duurzaamheid

Bakkerijtrends op de Horecava: van wereldsmaken tot kleurrijke...

Vier dagen lang - van 13 tot en met 16 januari - stond de RAI Amsterdam in het teken van de toekomst van de horeca. Ook voor de bakkerijsector bood de Horecava volop inspiratie. Van kleurrijke decoraties en wereldsmaken tot plantaardige en glutenvrije opties. In dit artikel onderscheiden we zes trends die de toon zetten voor het toekomstige jaar.

Plantaardig

Bakkerij van Planten wint Vegan Award: 'Plantaardig wordt de...

De Tilburgse Bakkerij van Planten heeft de Vegan Award 2024 van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme gewonnen in de categorie Beste Bakkerij. Het bedrijf onderscheidt zich met plantaardige taarten die niet onderdoen voor de traditionele varianten.

Foto's: Bakery Institute
toekomst

Wereldkampioen Bordas over de toekomst van patisserie: gezonder,...

Wereldkampioen patisserie Jordi Bordas bracht half november een bezoek aan Bakery Institute voor een driedaagse masterclass en demonstratie. Bordas heeft een vooruitstrevende visie op de toekomst van de patisserie met een product dat voldoet aan zijn drie kernwaarden: gezonder, lichter en smaakvoller.

vegan

Plantaardig bakken? Met deze tips worden jouw croissants...

Het aanbieden van plantaardige producten biedt kansen. Maar hoe zorg je voor een perfect eindresultaat? In dit artikel vertelt Joost Lindeman, medeoprichter en directeur ven Be Better My Friend, hoe je met plant-based croissants het verschil kunt maken.

Vegan patisserie. Foto: Debic
Opleidingen

Vakopleiding Vegan Patisserie genomineerd voor Vegan Award

De nieuwe, eenjarige vakopleiding Vegan Patisserie van het ROC van Amsterdam is genomineerd voor de Vegan Awards in de categorie Educatie & Informatie. Ook Vega La Vie in Ulft, Bakkerij van Planten te Tilburg, Saint Jean in Amsterdam en Lente uit Gouda zijn eveneens genomineerd, in de categorie Vegan Bakkerij en Patisserie.

ondernemen

Bloemkool appeltaart, duurzame koekjes en plantaardige boter: deze...

Food100 presenteert voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. Nieuwe Foodhelden zijn onder andere Marijntje van Benthum van Van Eigen Deeg met duurzame koekjes, Joost Lindeman van Be Better My Friend met plantaardige boter en Berend Eberson van Grünten, die taart en haverproducten combineert met groenten.

Glutenvrij hamburgerbroodje. Foto: Puratos
assortiment

Dit zijn de vier belangrijkste grondstoffentrends en zo speel je er...

Consumenten willen niet alleen een smakelijk product, maar ook gezonde, clean-label- en lokale grondstoffen. Voor de ambachtelijke bakker is het belangrijker om hier rekening mee te houden. Wat zijn de vier belangrijkste grondstoffentrends? En hoe speel je daar optimaal op in?

Foto: CSM
Plantaardig

'Veganizen' van reguliere producten is niet moeilijk met deze recepten

Plantaardige productontwikkeling is een belangrijke trend in de bakkerijsector. 'Steeds meer consumenten kiezen voor een veganistische of flexitarische levensstijl. Bakkers kunnen op een gemakkelijke manier inspelen op deze trend door een regulier product te 'veganizen'.

Brandt & Levie oprichters Jiri Brandt, Geert van Wersch en Samuel Levie. Foto: B&L
vegan

Worstmakers gaan vegan met hotdog op basis van tarwe

Brandt & Levie lanceert zijn eerste plantaardige worstvariant: de Plantbased Hotdog. Het is een grote stap in het verhaal van de Amsterdamse worstmakers, die twee jaar werkten aan de ontwikkeling en de smaak van deze hotdog met tarwe als hoofdbestanddeel.

Foto: CSM
eiwittransitie

Wat kan je als bakker met de eiwittransitie? Zet in op bewustwording

Vanuit de eiwittransitie en de Nationale Eiwit Strategie groeit de vraag naar plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten. Wat betekent dit voor jou als bakker? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) adviseert om vooral in te zetten op bewustwording.