FreshRecruitment
Bakkerswereld nummer 7 2025
Het novembernummer van Bakkerswereld focust onder andere op januari. Ga je dan knallen of juist in de ruststand!?

Het novembernummer van Bakkerswereld focust onder andere op januari. Ga je dan knallen of juist in de ruststand!?

De honderdste editie van de Bakkersvakwedstrijden maakte één ding duidelijk: steeds meer bakkers investeren bewust tijd in hun inzendingen. Het niveau ligt hoog, de concurrentie komt uit het hele land en de opbrengst van deelname gaat veel verder dan alleen kans op een prijs. Wat levert het je op als bakker? En hoe benut je de vakwedstrijden zo goed mogelijk?

Met het Digitaal Dorpsplein worden oude waarden nieuw leven ingeblazen. 'De persoonlijke band tussen bakker, slager, boer en consument krijgt via een digitaal netwerk een moderne vorm', verklaart bedenker Matthijs de Graaf de extra impuls van het platform.

Ruim twee jaar geleden moesten wij door een bakkerstekort de keuze maken om te sluiten op de donderdag, zonde maar noodzakelijk. Gelukkig verspreidde de omzet van die dag zich redelijk over de andere dagen. Totdat…

Voor ambachtelijke bakkers die waarde hechten aan constante bakresultaten, is er een nieuwe leverancier in frituurolie en vetinzameling: Colandis. De CrispOn-oliën zijn ontwikkeld voor stabiliteit en lange gebruiksduur, terwijl gebruikte olie rechtstreeks wordt opgehaald. Dat scheelt tijd en zorgt voor continuïteit in de drukke oliebollentijd.

Dat de drukste periode van het jaar eraan komt, hoef ik niet te vertellen. De veelal lucratiefste ook, hoewel er best nog stevige keuzes gemaakt kunnen worden om de druk wat te verminderen.

Wat begon als een kleine chocolaterie groeide bij Wendy Hofman in Rijen uit tot een horecazaak met zestien medewerkers. Tegenwoordig speelt AI een belangrijke rol in haar bedrijfsvoering. Slimme tools besparen haar tijd, brengen rust en leveren verrassende ideeën op. In dit artikel vertelt ze over haar aanpak.
GesponsordSinds maart 2025 is de nieuwe cao voor ambachtelijke bakkerijen van kracht. Dat betekent dat medewerkers beter weten waar ze aan toe zijn als het gaat om loon, toeslagen en werktijden. Voor werkgevers levert dat echter flink wat extra werk op, want al die nieuwe regels moeten netjes verwerkt worden in de planning en administratie. Hoe kan Workforce Management veel zorgen uit handen nemen?

In november is het drie jaar geleden dat in Berlijn bakkerij Babka & Krantz haar deuren opende. Het is tevens het eerste Joodse meesterbedrijf in de 750-jarige geschiedenis van het Berlijnse bakkersgilde. Dat op zichzelf is al bijzonder, net als het verhaal van de ondernemers die niet alleen Joden maar ook veel moslims tot hun klantenkring mogen rekenen.

In Nederland winnen ze terrein, maar in België zijn broodautomaten al decennialang gemeengoed. De zogeheten vendingmachines bieden consumenten de kans om ook buiten openingstijden hun boodschappen te doen. Voor bakkers kan het een interessant (extra) verdienmodel zijn. Ook kunnen de automaten helpen om personeelstekorten op te vangen. Twee Belgische bakkers delen hun 'vending-ervaringen'.
