Beeld: Shutterstock

Enzym asparaginase kan acrylamide verlagen, maar is niet klakkeloos toepasbaar

Acrylamidevorming in bakproducten is een probleem. Te hoge gehaltes zijn ongezond voor de mens. Wetgeving vereist daarom een zorgvuldige analyse van de mogelijkheden om de vorming ervan tegen te gaan. Er zijn diverse methodes bekend. Een daarvan is gebruik van het enzym asparaginase, ook wel acrylamide-reducer genoemd. Het is een onderbelichte methode die echter niet klakkeloos toepasbaar is.

Rob Janmaat is kwaliteitscontroleur bij Bakker Ammerlaan. Het is hem gelukt het acrylamidegehalte in onder meer ontbijtkoek te verlagen. Foto: Fred Libochant Fotografie

Rob Janmaat, Ammerlaan: 'Acrylamide verlagen is niet zo ingewikkeld'

Rob Janmaat werkt als kwaliteitscontroleur en proefbakker bij Bakker Ammerlaan in Bleiswijk. In 2023 kwam hij voor de uitdaging te staan om acrylamidegehaltes in ontbijtkoek en pepernoten nu echt te verlagen. Dat is hem gelukt en dat kostte minder moeite dan Janmaat aanvankelijk verwachtte. Hoe heeft hij dat aangepakt?

Wekelijks 60 miljoen boterhammen down the drain: bakkerij haakt aan bij Verspillingsvrije Week

Wekelijks 60 miljoen boterhammen down the drain: bakkerij haakt aan bij Verspillingsvrije Week

Iedere consument in Nederland verspilt circa 3 boterhammen per week, wat neerkomt op ruim 60 miljoen boterhammen die wekelijks 'verdwijnen'. Om daar iets aan te doen en om voedselverspilling in brede zin tegen te gaan, vindt in de tweede week van september 2024 de Verspillingsvrije Week plaats. Het NBC haakt aan namens de bakkerij.

Trendrapport 2024: 'Interesse voor vak trekt aan, brood heeft goed imago'

Trendrapport 2024: 'Interesse voor vak trekt aan, brood heeft goed imago'

De jongste update van het Trendrapport voor de Bakkerijsector laat zien dat er in 2024 geen grote veranderingen in de afzet van kilo's brood plaatsvinden. Het opvallendst is dat het goed is gesteld met het imago van brood en dat de belangstelling voor het bakkersvak aantrekt.

Schoolkinderen  tijdens het Burgemeestersontbijt op het gemeentehuis van Amsterdam. 
Foto: ANP/Evert Elzinga

Burgemeestersontbijt prachtkans om volkoren en ambacht in schijnwerpers te zetten

Het onafhankelijk Burgemeestersontbijt wordt alweer voor het derde jaar georganiseerd. Ambachtelijke bakkers die volkorenbrood willen leveren, en op die manier hun bakkerij en het ambacht willen promoten, kunnen zich inschrijven.

Inno Energy

Mirjam Kortekaas stopt als NBC-directeur

Mirjam Kortekaas legt per 1 juli haar functie als directeur van de Stichting Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) neer. Frank Janssen neemt als plaatsvervangend directeur haar functie waar.

Nutri-Score, wel of niet gebruiken in je bakkerswinkel?

Nutri-Score, wel of niet gebruiken in je bakkerswinkel?

Nutri-Score is een vrijwillig voedselkeuzelogo. Als ondernemer ben je dus niet verplicht om Nutri-Score te gebruiken. Is het gebruik nuttig is voor je bedrijf, of relevant voor je producten? Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) zet de voor- en nadelen op een rij.

Column: 'Teasercampagne om imago te versterken'

Column: 'Teasercampagne om imago te versterken'

Door de twee EU-broodcampagnes (2108-2020 en 2022-2023) is het imago van brood bij de consument verbeterd. Ook de maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, natuurlijk voedsel en de eiwittransitie hebben een positieve bijdrage geleverd aan hoe consumenten tegen brood aankijken.

De Boerenmarkt bij Vroeg is een jaarlijks terugkerende traditie. 
Foto: Vroeg

Tips voor een goede hygiëne tijdens buitenverkoop

Aandacht voor hygiëne is belangrijk, zeker bij buitenverkoop, waar producten meer open liggen en de temperatuur kan oplopen. Met deze praktische tips en adviezen van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) ga je goed voorbereid het zomerseizoen in.

Industriële productie van brood. Foto NBC

NVB trapt mini-broodcampagne af: brood zonder geheimen

Lezers van de krant van Wakker Nederland hebben vrijdag 5 april deze advertentie kunnen lezen en scannen. De QR-code leidt naar brood.net. Het is de eerste advertentie in een reeks van 7, op initiatief van de NVB.