Alles over Milieu

Foto: Callebaut
cacao

Klimaatverandering bedreigt cacaoteelt: wat betekent dit voor jouw...

Veranderingen in temperatuur en neerslag hebben grote gevolgen voor de cacaoproductie in West- en Centraal-Afrika, zo blijkt uit onderzoek. Sommige gebieden worden minder geschikt voor cacaoteelt, terwijl andere floreren. Deze verschuivingen leiden tot meer ontbossing. 'De bakkerijsector moet zich aanpassen aan het veranderende klimaat', aldus de onderzoekers.

Foto: Dela
strategie

Kort nieuws: uitvaartondernemer sluit contract met horeca, Lotus ziet...

In dit overzicht vind je korte nieuwsberichten uit de bakkerij- en voedingsbranche. Ze worden hier gebundeld en steeds aangevuld met nieuwe berichten. Onder meer: uitvaartonderneming Dela gaat een langdurig contract aan met horecagroep, Lotus ziet omzet enorm stijgen.

Peter Dunselman jr. en zijn broer Barry: 'Beloning, waardering en werkplezier zijn cruciaal.' Foto: Fitchd Jelle Draper
bakkerijen

Hoe zien deze collega-bakkers de toekomst?

Hoe ziet de bakkerij van de toekomst eruit? Vier bakkers delen hun inzichten over hun bedrijf en de branche. De visies variëren van schaalvergroting op kleine schaal, ruime openingstijden, moderne technieken en zorgen dat je op zaterdagmiddag je hele assortiment in huis hebt, zodat de klant kan uitslapen.

Bakker Klaas Fuite (l) is al vanaf 2004 een fervent duurzaamheidsaanhanger. Hier wordt hij bevraagd door gespreksleider Hilco Wagenaar. Foto's: Dennis Wisse
bakkerijen

Energietransitie? Bakkers moeten vooral zelf pionieren en bij elkaar...

Bakkers staan net als andere ondernemers in de voedingsbranche voor grote uitdagingen als het gaat om de energietransitie. De een is er heel ver mee, de ander weet niet waar te beginnen. De Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen organiseerde daarom half november een kenniscafé, waar expertise en praktijkvoorbeelden aan bod kwamen. Duidelijk is dat iedere ondernemer vooral zélf moet pionieren. Onder anderen Klaas Fuite is daar sterk in.

NVWA

Kerstenteelt opnieuw onder druk: minder dan de helft van de telers...

De kerstenteelt staat opnieuw onder druk. Uit inspectieresultaten van de NVWA blijkt dat minder dan de helft van de kersentelers de voorwaarden van vrijgestelde gewasbeschermingsmiddelen in 2024 heeft nageleefd.

Werkdruk is een van de onderwerpen die ook in de horeca worden aangepakt. Foto: MissPublicity
strategie

Leren van topchefs: 'Allang geen anonieme keukenkapiteins meer'

Trends in andere voedselsectoren zijn ook van invloed op de brood- en banketsector, de patisserie en chocolaterie. In dit artikel de visie van horeca-chefs op de trends die zij de komende jaren voor de horeca zien. De Horecava 2025 neemt er een voorschot op.

Geert Voordijk doet de broden in de biovergister die dient als pilot voor andere bakkerijen. Foto’s: Dennis Wisse
brood

Voordijk kiest met biovergister voor energiezekerheid: 'We willen...

Overgebleven producten worden bij bakkerij Voordijk in Ridderkerk gebruikt als brandstof voor de acht gasovens van het familiebedrijf. Geert Voordijk is de eerste ambachtelijke bakker in Nederland met een biovergister om dit mogelijk te maken. Hij wil betaalbaar groen gas kunnen gebruiken nu netcongestie aan de orde van de dag is.

Beeld: Ministerie van Infrastructuur en Verkeer
bestelauto's

Zero-emissiezones komen eraan, laat je niet verrassen

Per 1 januari 2025 voeren 29 grote gemeenten in Nederland zero-emissiezones in. Nieuwe bestel- en vrachtauto's mogen dan alleen in die zones rijden als ze geen schadelijke stoffen uitstoten.

Klant met fiets voor de Kloster-Bäckerei met de verkoopsters Natalia en mevrouw Sögaard.
duurzaamheid

'Frische Brötschen - Frische Luft': gratis broodje voor milieubewuste...

In de Duitse stad Flensburg krijgen klanten in dertig bakkersfilialen een gratis broodje als ze met de fiets komen. Het initiatief maakt deel uit van de jaarlijkse campagne 'Frische Brötschen - Frische Luft!, die voor de tiende keer plaatsvindt. De initiatiefnemer hoopt ook op Nederlandse deelname.

De subsidieregeling voor klimaatbesparende investeringen is geopend tot eind januari 2025. 
Foto: Weber Cooling
ondernemen

Subsidieregeling klimaatinvesteringen is weer geopend: €130 miljoen...

De VEKI-regeling voor overheidssubsidie op duurzame, energiebesparende investeringen gaat weer open. De eerstvolgende periode om hierop in te schrijven, loopt van maandag 22 april 2024 tot 31 januari 2025, 17 uur.