Alles over Meester Patissier

Rudolph van Veen geeft bakkers in de dop levenslessen: 'Niet alles hoeft foutloos te zijn'

Rudolph van Veen geeft bakkers in de dop levenslessen: 'Niet alles...

Sinds dit studiejaar is Meesterpatissier en Meesterkok Rudolph van Veen ambassadeur van de opleidingen Brood & Banket van het ROC van Amsterdam. Gisteren gaf hij zijn eerste gastles. Naast kennis over de verschillende technieken deelde hij ook levenslessen: 'Als het eindresultaat niet perfect is, strooi er dan extra poedersuiker over. Of: geef er een eigen draai aan en zeg dat het zo de bedoeling was.'

Vereniging De Meesters wil dichter bij de branche komen met Instagram-campagne

Vereniging De Meesters wil dichter bij de branche komen met...

Meester Patissier of Meester Boulanger ben je niet zomaar. En tegelijkertijd is de Meestertitel haalbaar voor iedereen die in zichzelf en in zijn of haar vakmanschap gelooft. Daarom willen de huidige Meesters met een Instagram-campagne dichter bij de branche komen te staan.

Reindert Hameeteman sleept in 2022 de titel Meester Boulanger in de wacht.

Meer weten over de Meesterexamens 2025? Bezoek dan de speciale...

De examens voor de titel Meester Boulanger en Meester Patissier worden in april 2025 weer gehouden. Om geïnteresseerden daar meer uitleg over te geven, is een informatieve bijeenkomst gepland op dinsdagmiddag 9 mei in Gouda.

Anne Mieke Ravenshorst

Eén Meester

De examens om de titel Meester Boulanger of Meester Patissier te halen worden eens in de drie jaar gehouden. Voorafgaand moeten kandidaten een heel procedé doorlopen en, vooral in de laatste fase, heel hard trainen. Dat het om topsport gaat kan worden afgeleid uit het feit dat op 4 mei 2022 slechts één van de vier kandidaten die de laatste fase ingingen, zichzelf mag voegen bij het corps van Meesters. Zuur voor de niet-geslaagden, heel zuur, maar zelfs zij zien de examenperiode als leer- en groeimogelijkheid.

Reindert Hameeteman uit Zeeland is sinds woensdag 4 mei 2022 Meester Boulanger. (fotograaf: Bram Saeys)

Eén nieuwe Meester Boulanger erbij, maar drie bakkers lopen...

Een uitputtend examen van maar liefst drie dagen bij Summa Brood & Banket college in Eindhoven leverde één nieuwe Meesterbakker op: Reindert Hameeteman (Boulanger) uit Zeeland. Hoe hoog de lat wel niet ligt bij dit examen, blijkt uit de drie kandidaten die de titel niet wisten te behalen.

Column Hanno Spanninga: 'Make loaves, not war'

Column Hanno Spanninga: 'Make loaves, not war'

Het is rond 1975, net na de flowerpower, als ik tijdens de geschiedenisles zwart-witfilms zie van de verschrikkingen op onder meer Omaha Beach in Normandië. Ik raak die beelden en verhalen niet meer kwijt.

Reindert Hameeteman is Meester Boulanger.

Aspirant Meesters Patissier en Boulanger bekend

De kandidaten voor het meesterexamen 2022 zijn bekend. Tijdens het examen, dat eens in de drie jaar wordt gehouden, gaan vier aspirant-meesters aan de slag om de titel Meester Boulanger of Meester Patissier te halen. Bas Gommans en Reindert Hameeteman gaan op voor Meester Boulanger, terwijl Hans Peter Winter en Menno Spataro deelnemen aan het examen voor Meester Patissier.

Mark Wils, docent van Summa Brood & Banket.

Top bakkers strijden in Eindhoven om prestigieuze Meestertitel

De top van ambachtelijke bakkers in Nederland strijdt van 2 tot en met 4 mei in het Summa College in Eindhoven om het hoogst haalbare in het vak: de titel Meester Patissier en Boulanger. Ze maken daarmee kans op een plekje in een eregalerij met bekende namen als patissiers Róbert van Beckhoven, Rudolph van Veen en boulanger Peter Bienefelt.

Het buffet is opgesteld als een vanitas stilleven, inclusief schedel en een uit chocolade getrokken  wereldbol.
Foto's: Michiel van der Spek

Hidde de Brabander vanaf nu dubbele Meester

Nederland telt slechts drie Meester Patissiers. Eén daarvan is Hidde de Brabander. Woensdag 10 november 2021 kreeg De Brabander er een titel bij. Samen met zijn assistenten Marloes Vink en Jordi van Eden zette hij een buffet neer dat de SVH-Examencommissie omver blies.

Het afstudeerwerk met het thema Italië van een van de Patisserie studenten van mboRijnland.

Ook tweede groep studenten geslaagd voor opleiding Patissier aan...

De studenten van mboRijnland doen deze week examen voor de éénjarige opleiding Patissier. Ze zijn voor het eerst opgeleid door patissiers Bart de Gans en Peter Remmelzwaal. De eerste zes studenten hebben maandag en dinsdag examen gedaan. Zeven andere studenten volgden woensdag en donderdag. Ze zijn allemaal geslaagd.