Complete broodlijn voor groot- en kleinbrood en 163 andere kavels die geveild worden. Foto: Troostwijk

Market Food Group verkast naar Apeldoorn, inboedel Smithuis wordt geveild

De productielocatie van Bakkerij Smithuis in Oldenzaal wordt verplaatst naar Apeldoorn. Vanwege de sluiting in Oldenzaal, biedt eigenaar Market Food Group industriële bakkerijmachines voor de productie van groot- en kleinbrood aan in een online-veiling bij Troostwijk Auctions.

Bezoekers houden van proeven, kijken en netwerken, maar ze willen meer. In 2025 wordt ook de machinerie interactief geëxposeerd. Beeld: Bakkersvak

Bakkersvak gooit het over een andere boeg: interactieve demo's en workshops

De Bakkersvak & IJs-Vak krijgt in 2025 een nieuwe invulling. Bezoekers lopen vooral warm voor praktische workshops en demo's, zo blijkt uit hun reacties. Wat gaat er veranderen op deze grootste vakbeurs voor de sector in Nederland?

Hoe werkt dat nou precies? Foto's: Herbert Wiggerman

Hoe je met de juiste machines van een middelgrote bakkerij een efficëntiekampioen maakt

Middelgrote bakkerijen in ons land hebben het niet altijd makkelijk. Efficiënt produceren van brood in een tijd met hoge personeelskosten, hoge transportkosten en hoge energiekosten zijn uitdagingen. Bovendien is sprake van personeelskrapte. Rademaker in Culemborg presenteerde in juni samen met M.O.C. oplossingen.

Een vacuümkamer is een manier om te zorgen voor energiebeparing.

Energietransitie in de bakkerij: hoe dan? Rabo-analisten zien mogelijkheden

Bakkers staan voor de opgave om hun baklijnen te vergroenen. Met een overvol elektriciteitsnet duurt het nog wel even voor dat dit lukt. 'Maar dat betekent niet dat bakkers nu maar op hun handen moeten gaan zitten. Zij kunnen wel degelijk iets doen', zeggen Sebastiaan Schreijen en Jeroen Scholten.

De nieuwste techniek gaat uit van het mechanisch in stukken snijden van deeg, die daarna machinaal worden opgemaakt. Foto: Rademaker

Einde bollenkast in zicht? Honderd jaar bakkerijmechanisatie op een rij

Honderd jaar broodbereiding. Bakkerijtechnoloog Piet Sluimer neemt die eeuw onder de loep als het gaat om het bakken van busbrood in zowel de ambachtelijke als industriële bakkerij. Wat is er veranderd en welke kant gaan we op?

Een deel van de ingezamelde spullen die naar Oekraïense bakkers gaat.
Foto's: Zeelandia

Inzamelingsactie Oekraïne levert twee volle Zeelandia-trailers op

Nederlandse bakkers hebben ruimhartig apparatuur en machines gedoneerd voor de inzamelingsactie voor Oekraïne. Zeelandia zette de inzameling op poten, samen met de stichting Bake4Ukraine en 'Kom over en Help'.

Beeld van een eerdere editie van BakkersVak. Foto: Roel Dijkstra / Joep van der Pal

Deze innovaties maken bezoek aan de Bakkersvak onmisbaar voor de ambachtelijke bakker

Een belangrijke reden om op 5, 6 of 7 maart naar de Bakkervak te gaan is natuurlijk het spotten van noviteiten. Welke nieuwe producten brengen de leveranciers op de markt? Bakkerswereld ging op onderzoek uit en vroeg leveranciers van machines en apparatuur naar hun belangrijkste innovaties voor de ambachtelijke bakker.

Ter Haar toont gereviseerde machines op Bakkersvak en stelt nieuwe generatie voor

Ter Haar toont gereviseerde machines op Bakkersvak en stelt nieuwe generatie voor

In tegenstelling tot andere jaren staat Ter Haar bakkerijmachines met gereviseerde machines op de Bakkersvak. Daarnaast toont het bedrijf ook de nieuwe Sinmag uitrijdbare spiraalkneder en kunnen belangstellenden op de stand kennismaken met de nieuwe eigenaren Maarten en Mark ter Haar, die als derde generatie het stokje overnemen en het familiebedrijf voortzetten.

Foto: Royal Kaak

Nieuwe directie en verdere integratie Kaak Silos & Dosing / Silowacht

Met de verdere integratie van Silowacht binnen Royal Kaak en de ingezette transitie naar Royal Kaak Silos & Dosing heeft per 1 januari een wijziging plaatsgevonden op directieniveau. De leiding van de Zwolse locatie is in handen gekomen van Gert-Jan Bos. Jules Plevier, die sinds de toetreding van Silowacht als zittend directeur is aangebleven, gaat zich binnen de Royal Kaak organisatie richten op verdere uitbouw van de data-platformen Smart Bakery en I-Bakecare.

Het nieuwe Experience Center.

NordCap Experience Center voor inspiratie, verbinding en opleiding

AKE Ideal NordCap gaat voortaan verder onder de nieuwe naam NordCap Nederland. Daarnaast opent de premium leverancier van foodequipment uit Waddinxveen in januari 2023 een multifunctionele showroom: NordCap Experience Center ( NExC). Hier mogen relaties van NordCap Nederland nieuwe apparaten en concepten uittesten en hun klanten uitnodigen voor demonstraties en inspiratiesessies.