Regenval zet Nederlandse baktarwe-oogst op scherp
De regenval brengt akkerbouwers in de problemen. Juist nu het graan rijp is, komt er neerslag. Voor bakkers kan dit gevolgen hebben voor de beschikbaarheid en kwaliteit van lokaal geteelde baktarwe.
De regenval brengt akkerbouwers in de problemen. Juist nu het graan rijp is, komt er neerslag. Voor bakkers kan dit gevolgen hebben voor de beschikbaarheid en kwaliteit van lokaal geteelde baktarwe.
Tijdens de graneneditie van de Polder Parade: Keten met Eten, eind juni in Lelystad, stond één gewas centraal: graan van eigen bodem. De centrale vraag: hoe brengen we Nederlands graan weer terug op ons bord - en in onze bakkerijen?
Een nieuwe studie uit Oostenrijk wijst op vervuiling van graanproducten met trifluorazijnzuur (TFA), een hardnekkige stof die ontstaat uit PFAS-pesticiden. In producten zoals brood en koekjes zijn TFA-gehalten aangetroffen die aanzienlijk hoger liggen dan in eerdere metingen.
Durf te variëren met je deeg, adviseert het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). De wat onbekendere graansoorten bieden nieuwe smaken, betere voedingswaarde en kansen voor verduurzaming. Hoe begin je als ambachtelijke bakker met het verwerken van deze granen in je assortiment?
Dossche Mills heeft de productie van duurzame tarwe vorig jaar, samen met haar agrarische partners, vertienvoudigd. In 2024 werd 14.000 ton geoogst, elke ton was goed voor 20 procent minder CO2-uitstoot. De ambitie voor de komende 5 jaar is hoog.
De eiwittransitie richt zich onder meer op de overgang naar meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Brood is een waardevolle plantaardige eiwitbron, die in deze transitie vaak over het hoofd wordt gezien. Dit biedt voor bakkers kansen om hierop in te spelen en het belang van brood te benadrukken. Dat kan op verschillende manieren.
De mededingingsautoriteiten hebben de overname door Dossche Mills van diens Duitse concurrent Mühle Rüningen dinsdag 5 november goedgekeurd. Met deze stap versterkt het Belgische familiebedrijf zijn marktpositie in Europa. Het aantal productiesites verdubbelt en het assortiment breidt verder uit.
Bakker Jan-Aart Schuld experimenteert al jaren met koolhydraatarme broden. Sinds juni verkoopt Bakkerij Schuld een brood met PowerFlour in de receptuur. Dit ingrediënt is gemaakt van brouwgraan - ook bekend als bierbostel - en verbetert de smaakbeleving, terwijl het ook ecologisch een steentje bijdraagt.
Renee en Max Pater volgen hun vader Johan Pater op. De vierde generatie zit boordevol plannen en werkt aan de 'Bakkerij van de Toekomst' en een eigen opleidingscentrum.
Granen, zaden en peulvruchten. Zo heette het productschap vroeger. Toen Nederland nog productschappen kende. Die naam is zo gek nog niet. Je zou het in de dagelijkse drukte bijna vergeten, maar een groot deel van wat de bakkerij aan producten voortbrengt, is geënt op deze 'heilige drie-eenheid'.