Alles over Graan

'Potentie voor jaren: granen, zaden en peulvruchten'

'Potentie voor jaren: granen, zaden en peulvruchten'

Granen, zaden en peulvruchten. Zo heette het productschap vroeger. Toen Nederland nog productschappen kende. Die naam is zo gek nog niet. Je zou het...

Dossche Mills verduurzaamt: dit zijn de voordelen voor de bakker

Dossche Mills verduurzaamt: dit zijn de voordelen voor de bakker

Dossche Mills zet in op verdere verduurzaming van de productieketen. Dat is in het voordeel van de bakker, zegt duurzaamheidsdeskundige Laura...

Triticum aestivum-tarwe. Foto: Shutterstock

Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne'...

foto: shutterstock

Voedselveiligheid grondstoffen uit Oekraïne onder de maat, zegt...

Het gebruik van grondstoffen uit Oekraïne geeft door de oorlog substantieel meer kans op voedselveiligheidsrisico's. Dat blijkt uit een rapport van...

Molen de Weyer. Foto: Anne van der Woude

Biologische korenmolenaars ontvangen bijdrage voor korte...

Het Dinamo Fonds zet €100.000 in om natuur-inclusieve, biologische korenmolens en biologische molenaars te steunen om hun productie te versterken. De...

Foto: Shutterstock

Kwaliteit baktarwe kan al bij de oogst worden voorspeld

Het aandeel Nederlandse baktarwe in onder andere brood kan de komende jaren groeien. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research...

Foto: MaGie Creations

MaGie Creations upcyclet biergraan: 'Met de PowerBagel is de cirkel...

MaGie Creations zet samen met De Bakkers Combinatie en Vermaat Groep een nieuw product op de kaart: de PowerBagel. Het geheime ingrediënt?...

Foto: archief Bakkerswereld/Van de Kletersteeg

Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024? Deel 1

Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren, zeker wanneer...

Column: 'Eerste maand is opmaat voor het hele jaar'

Column: 'Eerste maand is opmaat voor het hele jaar'

'In de tijd dat ik ooit voor de Edah werkte (medio jaren 90), hadden we altijd het uitgangspunt dat de eerste maand het succes van het jaar...

De kwaliteit van brood begint bij de bodemgesteldheid.

GraanGeluk: goed brood maken begint al met de bodem onder het graan

Een kwalitatief gezond en goed brood begint al bij het telen van de granen die je ervoor gebruikt. Anders gezegd: met een goede bodem. Dat wordt nog...