Alles over Gist

Blow Up (Verso) (2010-2019) van Lyle Ashton Harris is gemaakt van meelzakken. Te zien in museum Voorlinden. 
Foto: AMR

Kunst als voeding voor het brein: een compilatie van oud en nieuw werk

Kunst en voeding gaan niet zelden hand in hand. Alleen al de vele oude meesters in de Nederlandse musea getuigen ervan met doeken waarop zij door de...

Nieuwe wikkel voor Levareal gist zorgt voor juiste vochtbalans

Nieuwe wikkel voor Levareal gist zorgt voor juiste vochtbalans

Levareal, het verse gist merk van AB Mauri, krijgt een nieuwe wikkel. De vernieuwde wikkel is sterker en biedt de vers verpakte gistblokken de juiste...

Cursus Gistdegen van start gegaan aan Alfa College in Hoogeveen

Cursus Gistdegen van start gegaan aan Alfa College in Hoogeveen

De eerste cursus Gistdegen van Bakery Sweets Center op het Alfa Collega in Hoogeveen is gisteren van start gegaan aan het Alfa Collega in Hoogeveen....

Productiefout in Koopmans Oliebollenmix Origineel

Productiefout in Koopmans Oliebollenmix Origineel

Koopmans heeft door een productiefout bij een kleine hoeveelheid Koopmans Oliebollenmix Origineel geen gist toegevoegd. Dit is niet schadelijk, maar...

Baking Lab bewaart iedere keer een deel van het deeg en voegt die als starter toe op het nieuwe brooddeeg. 
Foto: Bakkerswereld

Micropia onderzoekt azijnzuurbacteriën als smaakmakers in desem

Onderzoek naar de samenstelling van zuurdesemstarters laat zien dat met name azijnzuurbacteriën zorgen voor de grote variatie in smaak- en...

Deelnemers heel tevreden over eerste cursusdag Gistdegen van Bakery Sweets Center. Foto's: Foto: Jurjen Albertsma

Deelnemers heel tevreden over eerste cursusdag Gistdegen

Wat doet broodverbetermiddel precies in kleinbrood? Dat was de vraag waarmee de cursus Gistdegen woensdag 10 februari van start ging. Deze pilot, een...

‘Zorg dat de tapkraan in de buurt van de deegmachine staat’, tipt bakker Jeroen van der Linden. Foto’s: Danielle van Coevorden, Studio Kastermans

Meer rust in het bakproces door overstap op vloeibare gist

Een tapkraan in een bakkerij? Bij Bakker Jeroen in Kortenhoef kijken ze er niet meer raar van op. Sinds kort tappen ze hier vloeibare gist. Dat...

Fins bedrijf ontwikkelt vleesvervanger die ook broodgrondstof kan zijn

Fins bedrijf ontwikkelt vleesvervanger die ook broodgrondstof kan zijn

De start-up Solar Foods in Finland is erin geslaagd om een eiwitproduct te maken van CO2 uit de lucht. Daarmee slaat het bedrijf twee vliegen in één...

Conceptueel kunstenaar Carine Weve heeft zich laten inspireren door gist voor de tentoonstelling De Kunst van Brood.

Foto's: Anne Mieke Ravenshorst

Mysterie van GIST te boek gesteld in leporello's

GIST heet het kunstwerk dat Carine Weve maakte voor het project De Kunst van Brood. En gisten deed het, vooral in haar hoofd. Vanaf het moment dat...

Via een touchscreen bepaalt de bakker de benodigde hoeveelheid gist.  Foto's: Trudy van der Wees

Geslaagde pilot met nieuwe gistinstallatie AB Mauri

In de meeste bakkerijen vormen de bakken met gist lelijke sta-in-de-wegs. Het vervangen van de containers, die soms meer dan 1000 liter gist...