Alles over Boeren

Column: Respect

Column: Respect

Ik krijg bij een presentatie een zakje zonnepitten. Ineens ben ik terug in de tijd van mijn sollicitatie bij Wessanen en zie ik de etalage van onze bakker met reclame voor Wessanen Zonnebrood voor me. Nog steeds is brood met zonnepitten een favoriet. Oh, zo'n vers kapje! Liefst met boter en kaas, zoals Riperkrite Tsiis van kaasboerderij De Deelen. Ik lik mijn vingers er in gedachten bij af.

Deelnemers aan de HAS Food Experience 2022.
Beeld: HAS

Van veggie donuts tot koekjes om lekker op te slapen - deelnemers HAS...

De winnaars van de HAS Food Expericence 2022 zijn bekend. Wat te denken van maaltijdpakketten voor gezinnen met én een lager inkomen en gezondheidsissues? En van luxe chocolade met gedroogde koffiedrab bijvoorbeeld? Niet alleen de winnaars brengen interessante producten, ook de genomineerden zijn creatief. Bijvoorbeeld met een Veggie Donut en een gezond haverkoekje om lekker op te slapen.

Jos Huijbregts. Foto: René Koster Photography

Jos Huijbregts: 'We moeten de keten omkeren en de klant bovenaan...

Jos Huijbregts, directeur van Bakkerij Van Vessem, heeft een ambitieus plan: hij wil de keten omkeren en de bakker en zijn klanten bovenaan zetten. Dat wil hij bereiken door het faciliteren van een nieuw handelsplatform, waar akkerbouwers, molenaars, transporteurs en bakkers gebruik van maken.

Paul van Straaten en Richard Nederlof, initiatiefnemers van de Lokalist.

De Lokalist bezorgt producten van versspecialisten in heel Nederland

De Lokalist is een nieuw platform voor lokale producten. Het platform biedt verse producten van ruim honderd boeren en versspecialisten, zoals bakkers, slagers en visboeren. De consument kan de producten online bestellen en krijgt deze de volgende dag vers thuisbezorgd. Sinds kort bezorgt De Lokalist in geheel Nederland, zo vertellen initiatiefnemers Paul van Straaten en Richard Nederlof.

Van links naar rechts: Marcel Schuttelaar (Smart Food Alliance), Suzanne van der Pijll (Schuttelaar & Partners), Maurits von Martels (CDA) en William Moorlag (PvdA).

Als het aan de politiek ligt, komt er een voedselakkoord

Duurzame landbouw, economische groei in de food sector en een integraal voedselbeleid. Dáár draaide het eerste verkiezingsdebat voor de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar om. Het voedselbeleid moet beter: een beter perspectief voor de boeren voor duurzame landbouw, ruimte voor ondernemers en een Deltaplan voor integraal voedselbeleid en dat voor de lange termijn, over meerdere kabinetsperiodes.

De actie van Twan Stroet in Neede.
Foto's: fb

Stroet in Neede steunt Farmers for Defence met vlaai

Bakkerij Stroet in Neede en Beltrum verkoopt sinds vorige week een Farmers Defense Force-vlaai. Van de monchou-taart gaat €2,50 naar Farmers Defence Force, om de boeren te ondersteunen.

Wat de Boer Schaft - podcast

Wat de Boer Schaft - podcast

Voor wie het interessant vindt: in de 10-delige podcastserie Wat de boer schaft gaat Petra Possel (NTR's Mangiare!) op bezoek bij boeren en vissers. Samen kijken ze naar dat wat ze produceren, gaan ze het land op, het water op, de stal in. 

CBL: 'Schouten niet op stoel ondernemer zitten'

CBL: 'Schouten niet op stoel ondernemer zitten'

Supermarkten spannen zich volgens het CBL voldoende in om streekproducten aan te bieden.

Schouten wil meer streekproducten in supers

Schouten wil meer streekproducten in supers

Landbouwminister Carola Schouten wil meer Nederlandse producten in de supermarkt. Ook wil ze dat boeren rechtstreeks aan de consument kunnen verkopen.

'Produceren in de korte keten' van start in Regio Foodvalley

'Produceren in de korte keten' van start in Regio Foodvalley

De Regio Foodvalley begint masterclasses voor boeren die duurzaam geproduceerde producten zelf in de directe omgeving willen verkopen. Met deze korte voedselketen spelen de deelnemende gemeenten in op de groeiende behoefte van de consument aan duurzaam en gezond voedsel met een bekende herkomst.