Lees in dit dossier nieuws en achtergronden over arbeidsomstandigheden. Denk hierbij aan meelstoofallergie, vitaal en gezond werken, cao en etcetera.

Veilig en gezond

De bakkerij heeft het platform Veilig en Gezond opgericht, zodat medewerkers fit, gezond en vitaal kunnen blijven werken. Veilig en Gezond is een initiatief van de sociale partners NBOV, NVB, FNV en CNV.

Veilig en Gezond omvat 4 aandachtsgebieden.

 1. Vitaal werken
  Werknemers van 60 jaar of ouder die het graag iets rustiger aan willen doen, kunnen gebruikmaken van de vitaliteitsregeling. Deelname aan de regeling betekent dat de werknemer 80% werkt, 90% salaris ontvangt en 100% pensioen opbouwt.
 2. Gezond werken
  Mentale of fysieke overbelasting is een groeiend probleem, nu de AOW-leeftijd is verhoogd. Beide kunnen leiden tot langdurige uitval. Hoewel ieder geval uniek is, geven mensen die ermee te maken hebben aan dat het hen waarschijnlijk niet was overkomen als ze er eerder over hadden gepraat. Snelle interventie is dus cruciaal.
 3. Veilig werken
  Werken in de bakkerij kan fysiek zwaar zijn. Voorkomen is beter dan genezen: daarom zijn er afspraken gemaakt over de veiligheid en arbeidsomstandigheden in de industriële bakkerijen van Nederland.
 4. Stofvrij werken
  Grondstofallergie is een sluipend proces dat kan ontstaan door werken met meel en enzymen. Het kan worden opgebouwd tijdens het werken met meelstof. Hoe minder blootstelling, des te kleiner de kans op grondstofallergie. Gezondheidsbewaking is een belangrijke methode om vroegtijdig klachten op te sporen.

Heb je vragen, opmerkingen of tips? Neem contact op per mail (info@veiligengezond.com) of bel: 0317 – 47 12 23