Zo werf en behoud je de nieuwe generatie bakkerijmedewerkers
Waarom willen jonge mensen in de bakkerij werken? En wat zorgt ervoor dat zij bij jou blijven werken en niet op zoek gaan naar een andere baan?
Waarom willen jonge mensen in de bakkerij werken? En wat zorgt ervoor dat zij bij jou blijven werken en niet op zoek gaan naar een andere baan?
In dit overzicht vind je korte nieuwsberichten uit de bakkerij- en voedingsbranche in de maand juli. Ze worden hier gebundeld en aangevuld met nieuwe berichten. Onder meer: Bakkerij Holleman Top Bakker van het Jaar; Market Food Group (o.a. 't Stoepje) sluit aan bij Terah Footprint Program van Dossche Mills.
Europese bakkerijen investeren samen in duurzamere grondstoffen zoals koolstofarme tarwe. Tegelijkertijd blijft de Nederlandse voedingsindustrie achter op het gebied van verduurzaming. Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING, legt uit waar het knelt.
Mattijs Vinkesteijn gooide het zeven jaar geleden over een andere boeg. Van interim-consultant en programmamanager werd hij ambachtelijk bakker. Zijn Stadsbakkerij Water & Bloem is inmiddels een begrip in het historische centrum van Leiden. Stilstaan is geen optie voor Vinkesteijn. Zo volgden hij en zijn team onlangs een training viennoiserie om de productie daarvan te stroomlijnen.
Een van de leukste dingen die in mijn werk voorbijkomt, is toch wel het leren van anderen en van elkaar. Ik mag drie keer per jaar studiedagen organiseren voor de Bakery Society. Daarbij gluren we bij onze bakkerijcollega's, maar we horen juist vaak ook de ondernemersverhalen van mensen en bedrijven die niet in onze sector zitten.
Bakkerij Heerschap. Het klinkt als een normale bakkerij, maar in Nederweert is sprake van een unieke onderneming. Heerschap exploiteert namelijk ook nog eens negen Albert Heijn-supermarkten in Midden-Limburg. Het Genootschap voor de Bakkerij nam onlangs een kijkje in de keuken. Bakkerswereld ging mee op pad.
In dit overzicht vind je diverse activiteiten die in de agenda kunnen. Het overzicht wordt geregeld bijgewerkt. Laatst toegevoegd: NBOV cao-tour, Polder Parade, cursussen HAS, Bakathon van Bakery Institute en de 2e editie NK Broodbeleggen 2026.
Bakkerij Schuld in Oldebroek en Elburg neemt alle activiteiten, winkelvestigingen en medewerkers van Bakkerij van Dongen in Nunspeet en omgeving over. Ondernemers Jan Aart Schuld en Ruben van Dongen spreken van een strategische samenwerking. Er vindt momenteel een sanering van de winkels van Van Dongen plaats.
Marc en Remien Oonk, eigenaren van familiebedrijf Bakkerij Oonk in Enschede en omgeving, zijn bezig met hun opvolging. Daarvoor koos ondernemer Marc Oonk een geheel eigen methode die vruchten afwerpt.
Techniek is mooi hoor. Echt waar. AI-gedreven modellen die voorspellen hoeveel je moet bakken op een druilerige dinsdag. Slimme prullenbakken die exact registreren wat je weggooit. Automatisering die je helpt om minder te verspillen, om efficiënter te werken. En ja, ook platforms zoals Vers Voor Vandaag die zorgen dat lekkernijen niet onnodig eindigen in de kliko. Maar laten we eerlijk zijn: zonder de mens stelt dat allemaal niks voor.