Gisteren kwam het besef: alles draait tegenwoordig om kortingen. Ik stond bij Kruidvat en dacht: 'Aha inpakken: 2+1 gratis voor de tandenstokers'. Maar ook: 'Wat moet ik eigenlijk met 800 tandenstokers op voorraad?'. Voor 50 cent voordeel zou ik een megavoorraad in huis halen die ik totaal niet nodig heb.
Nu de laatste dagen van het jaar naderen, komen we vanzelf in de kerstsfeer terecht. De sfeerverlichting in ons dorp hangt al weken te fonkelen en ik kan niet wachten om na Sinterklaas de kerstversiering in de winkel op te gaan hangen. Maar het zijn niet alleen de lichtjes die mij raken, ook het gevoel dat bij kerst hoort, komt bovendrijven.
Ik heb een 'haat-liefde'verhouding met ons personeel. Uiteraard is er altijd wederzijds waardering en respect tussen ons en het personeel en ik besef vaak genoeg dat ons bedrijf niet zonder hun inzet kan draaien.
Het leukste wat er is? Bakkerswinkels bezoeken! Echt iedere bakkerswinkel is uniek en dat is ook de kracht van onze branche. Klanten weten dat wij als warme bakkers de lekkerste verse broden en taarten maken, en als dat ook nog eens in een sfeervolle, moderne of authentieke winkel gepresenteerd wordt, is de beleving compleet.
Derde kanaal-klant erbij, personeelslid langdurig ziek, diepvriezer kapot, een studiereisje en meedoen met de Nacht van de Bakker… De afgelopen weken kregen wij van alles voor de kiezen. Leuke en minder leuke dingen, waardoor we in een week tijd heel veel knopen moesten doorhakken. Hoe gaan we die klant beleveren? Wat doen we met de vriezer? Waar halen we personeel vandaan?
Het is zomer. Althans, vandaag schijnt de zon. Het weer zal zich meer en meer in extremen gaan uiten, morgen kunnen er weer stortbuien vallen.
Het zal in ieder bedrijf wel eens een issue zijn: de vakantieplanning van het personeel. Zoveel mensen, zoveel wensen, maar gelukkig gaat het plannen bij ons in grote lijnen wel goed. Altijd dezelfde mensen weten in januari de hele jaarplanning al, en altijd dezelfde mensen moeten we in mei nóg een keer vragen wanneer ze vrij willen zijn.
Deze maand (juni) bestaan wij 20 jaar! Dat is al een hele prestatie tegenwoordig (ons huwelijk inbegrepen) en daarom wilden we dit samen met onze klanten vieren.
De afgelopen maand stond in het teken van personeel zoeken. Personeel voor onze winkel, een zaterdaghulp, en iemand die in onze glutenvrije bakkerij kan helpen met brood snijden en inpakken. Geen moeilijke taken zou je zeggen, en ook het feit dat beide functies maar een paar uur in de week betreft is gunstig.
Daar kan ik over meepraten toevallig, over bake-off! We hebben sinds een jaar een winkeloven en dat heeft een boel veranderd in de winkel. Het heeft wel veel overredingskracht gekost van mijn man (en de verkoper natuurlijk), maar nu ben ik een voorstander van een oven in de winkel.