De geur van vers brood is voor veel mensen de lekkerste geur die bestaat. En ook de andere eigenschappen van vers brood worden gewaardeerd: een knapperige korst en een zachte kruim. Jammer dat deze eigenschappen na een dag of twee meestal zijn verdwenen. De korst wordt leerachtig en zacht, de kruim droog en kruimelig, en het brood verliest zijn geur. Hoe komt het eigenlijk dat brood oudbakken wordt? En vooral: is er een manier om dit tegen te gaan?
De verkoop van chocola is de afgelopen periode weer wat gestegen. Chocolademakers worstelen vrijwel het hele jaar met een zwakke vraag door de coronapandemie.
Arthur Dontje, voormalig eigenaar van chocoladefabriek Dobla, heeft een openhartig boek geschreven over zijn carrière. Het draagt de toepasselijke titel GROOT. 'Alles moest voor mij altijd groot zijn. Anders vond ik er niets aan.'
Een nare nieuwe werkelijkheid. Zo omschreef Marie-Hélène Zengerink, directeur van de NBOV, het trieste gegeven dat onlangs enkele ondernemers hun bakkerijen moesten sluiten vanwege coronabesmettingen.
De beste speculaasbakkers van Nederland 2020 zijn: Echte Bakker Van der Veer in Barneveld, Banketbakkerij van Van Betterraij uit Reuver en De Ambachterij in Schoonrewoerd. Deze uitslag van de Beko speculaaskeuringen is zojuist bekendgemaakt.
Bakkerij Van Asselt, met vestigingen in het Gelderse Vorden en Warnsveld, heeft de deuren gesloten in verband met het coronavirus. Maandag 12 oktober gaan de bakkerij en de winkels.
Supermarktketens zetten momenteel grote stappen in klimaatvriendelijk koelen. Hoe kunnen kleine winkels, biofood-winkels en kleine biofood-producenten daarbij aanhaken? Dat is het onderwerp van een gratis online symposium dat op 21 september plaatsvindt. Het symposium wordt georganiseerd door RCC K&L en Vakblad Warmtepompen.
Dit jaar is mijn vakantiebestemming, voor het eerst sinds mijn studententijd, Nederland. Ik blijf in eigen land en ik ben zeker niet de enige.
Jos den Otter heeft het NBOV-voorzittersstokje inmiddels doorgegeven, maar hij verdwijnt nog niet helemaal van het toneel. Hij blijft de CAO-onderhandelingen nog doen. 'Het wordt een hete herfst', voorspelt hij.
Het Gilde van SVH Meesterijsbereiders, met als voorman Theo Clevers, heeft per direct een collectief lidmaatschap aangevraagd bij de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. Alle praktiserende leden van het Gilde zijn daarmee nu lid van de branchevereniging.