Edwin Rensen
Freelance journalist
Edwin Rensen is freelance journalist voor onder meer Bakkerswereld, de titel waaraan hij al jaren verbonden is. Edwin runt zijn eigen tekstbureau onder de naam Bureau Eddo journalistieke producties

Freelance journalist
Edwin Rensen is freelance journalist voor onder meer Bakkerswereld, de titel waaraan hij al jaren verbonden is. Edwin runt zijn eigen tekstbureau onder de naam Bureau Eddo journalistieke producties
'Bij de verschuiving naar een plantaardiger eetpatroon bieden brood en graanproducten belangrijke voedingsstoffen.' Het klinkt bijna schoorvoetend op de themabijeenkomst over dit onderwerp in Wageningen, maar de kern van de boodschap is vrij duidelijk: eiwit in brood is een goudklompje. Brood speelt een essentiële rol in de eiwittransitie.
Bakkerswereld heeft de afgelopen jaren verschillende bakkers aan het woord gelaten die flinke vooruitgang boeken met de energietransitie. Deze ondernemers investeren fors en zijn grootverbruikers van gas en/of elektriciteit. Hoe staan drie van hen er nu voor? We zochten opnieuw contact.
Zijn ultieme doel is om alle energie die uit de bakkerij vrijkomt, opnieuw te gebruiken. Willem Putter uit Uitgeest is al een eind op weg en won niet voor niets de IJmondse Duurzaamheids Award 2023. Hij verwarmt met de restwarmte van ovens nu drie woningen, waaronder die van zijn moeder. Maar de ambitieuze bakker-uitvinder wil meer.
De Limburgse bakker Frans Voncken is al jaren fervent voorstander van de energietransitie. Hij heeft 700 zonnepanelen op het dak liggen, koelingen en vriezers laten ombouwen naar CO2-installaties en veel aandacht voor klimaatbeheersing. Maar netcongestie leidt tot de nodige sores en kostenposten. Om mogelijke stroomstoringen op te vangen, plaatste Voncken zelf een duur transformatorhuisje.
Netcongestie leidt nu al tot bizarre situaties in de bakkerijsector, stelt de NVB. Volgens netbeheerder TenneT komt de leveringszekerheid vanaf 2030 nog verder onder druk te staan. Dat is een enorme uitdaging. 'Er zijn bakkerijen die een extra locatie in de lucht houden om de beschikking te kunnen blijven houden over een extra gas/elektriciteitsaansluiting,' zegt NVB-directeur Wim Kannegieter. Hij pleit voor CO2-reductie in de graanketen. De NBOV praat op mkb-niveau met netbeheerders.
De gevolgen van de aangescherpte Europese F-gassenverordening zijn ook voor bakkers groot. Veel koelsystemen zijn toe aan aanpassing of vervanging om te blijven voldoen aan de nieuwe regelgeving. KOMA speelt hierop in met de zogeheten GreenBox. Perry Houx van KOMA geeft uitleg over de ook gunstige (financiële) gevolgen van de aanpassingen.
Bakkerij Heerschap. Het klinkt als een normale bakkerij, maar in Nederweert is sprake van een unieke onderneming. Heerschap exploiteert namelijk ook nog eens negen Albert Heijn-supermarkten in Midden-Limburg. Het Genootschap voor de Bakkerij nam begin juni een kijkje in de keuken. Bakkerswereld ging mee op pad.
Het valt in 2025 niet mee een banketbakkerij te verkopen, zelfs niet als die op een A-locatie staat. Albert (69) en Betsy van Stuivenberg (70) kunnen erover meepraten. Zij runnen sinds jaar en dag met veel succes Banketbakkerij Steentjes in Utrecht. Dat doen ze nog altijd even bevlogen en zonder in paniek te raken over de trage verkoop. 'We gaan door tot er een oplossing is.'
Steeds minder bakkers produceren nog zelf croissants. Toch is dat een gemiste kans vindt broodartiest Hans Som. De coach van het BoulangerieTeam stelt dat het ambacht zich ermee kan onderscheiden. 'Maar inderdaad, je bent er twee dagen druk mee.'
Marc en Remien Oonk, eigenaren van familiebedrijf Bakkerij Oonk in Enschede en omgeving, zijn bezig met hun opvolging. Daarvoor koos ondernemer Marc Oonk een geheel eigen methode die vruchten afwerpt.