Edwin Rensen
Freelance journalist
Edwin Rensen is freelance journalist voor onder meer Bakkerswereld, de titel waaraan hij al jaren verbonden is. Edwin runt zijn eigen tekstbureau onder de naam Bureau Eddo journalistieke producties

Freelance journalist
Edwin Rensen is freelance journalist voor onder meer Bakkerswereld, de titel waaraan hij al jaren verbonden is. Edwin runt zijn eigen tekstbureau onder de naam Bureau Eddo journalistieke producties


Afbakbrood maakt in het supermarktkanaal een groeispurt door. Dit toont de omzetstijging de afgelopen vijf jaren duidelijk aan, meldt zustertitel Distrifood. De segmenten platbrood (flatbread) en kleinbrood zijn belangrijke aanjagers van de groei. Social-media-trends zorgen voor populariteit, ketens breiden hun assortiment verder uit met nieuwe varianten.

Het is weer stollentijd, dat betekent altijd weer even warmlopen. Hans Som doet een handreiking en maakt deze prachtige, klassieke 'stut'.

Verpakkingen moeten duurzamer en beter recyclebaar worden, ook in de bakkerij. Strenge Europese regelgeving is onderweg. Reden voor de Nederlands Vereniging voor de Bakkerij (NVB) om in samenwerking met Verpact een bijeenkomst te plannen waarbij grote spelers uit de branche aanwezig waren. 'Verpakkingen horen geen afval meer te zijn, maar de grondstof voor morgen.'

Met het Digitaal Dorpsplein worden oude waarden nieuw leven ingeblazen. 'De persoonlijke band tussen bakker, slager, boer en consument krijgt via een digitaal netwerk een moderne vorm', verklaart bedenker Matthijs de Graaf de extra impuls van het platform.

'Bij de verschuiving naar een plantaardiger eetpatroon bieden brood en graanproducten belangrijke voedingsstoffen.' Het klinkt bijna schoorvoetend op de themabijeenkomst over dit onderwerp in Wageningen, maar de kern van de boodschap is vrij duidelijk: eiwit in brood is een goudklompje. Brood speelt een essentiële rol in de eiwittransitie.

Bakkerswereld heeft de afgelopen jaren verschillende bakkers aan het woord gelaten die flinke vooruitgang boeken met de energietransitie. Deze ondernemers investeren fors en zijn grootverbruikers van gas en/of elektriciteit. Hoe staan drie van hen er nu voor? We zochten opnieuw contact.

Zijn ultieme doel is om alle energie die uit de bakkerij vrijkomt, opnieuw te gebruiken. Willem Putter uit Uitgeest is al een eind op weg en won niet voor niets de IJmondse Duurzaamheids Award 2023. Hij verwarmt met de restwarmte van ovens nu drie woningen, waaronder die van zijn moeder. Maar de ambitieuze bakker-uitvinder wil meer.

De Limburgse bakker Frans Voncken is al jaren fervent voorstander van de energietransitie. Hij heeft 700 zonnepanelen op het dak liggen, koelingen en vriezers laten ombouwen naar CO2-installaties en veel aandacht voor klimaatbeheersing. Maar netcongestie leidt tot de nodige sores en kostenposten. Om mogelijke stroomstoringen op te vangen, plaatste Voncken zelf een duur transformatorhuisje.

Netcongestie leidt nu al tot bizarre situaties in de bakkerijsector, stelt de NVB. Volgens netbeheerder TenneT komt de leveringszekerheid vanaf 2030 nog verder onder druk te staan. Dat is een enorme uitdaging. 'Er zijn bakkerijen die een extra locatie in de lucht houden om de beschikking te kunnen blijven houden over een extra gas/elektriciteitsaansluiting,' zegt NVB-directeur Wim Kannegieter. Hij pleit voor CO2-reductie in de graanketen. De NBOV praat op mkb-niveau met netbeheerders.

De gevolgen van de aangescherpte Europese F-gassenverordening zijn ook voor bakkers groot. Veel koelsystemen zijn toe aan aanpassing of vervanging om te blijven voldoen aan de nieuwe regelgeving. KOMA speelt hierop in met de zogeheten GreenBox. Perry Houx van KOMA geeft uitleg over de ook gunstige (financiële) gevolgen van de aanpassingen.
