Broodconsumptie in Duitsland blijft afnemen
De broodconsumptie in Duitsland is tussen 2019 en 2024 met ongeveer tien procent gedaald. De gemiddelde daling per kopend huishouden bedroeg 4,3 kilogram. Dat meldt het Duitse persbureau DPA.
De broodconsumptie in Duitsland is tussen 2019 en 2024 met ongeveer tien procent gedaald. De gemiddelde daling per kopend huishouden bedroeg 4,3 kilogram. Dat meldt het Duitse persbureau DPA.
Steeds minder bakkers produceren nog zelf croissants. Toch is dat een gemiste kans vindt broodartiest Hans Som. De coach van het BoulangerieTeam stelt dat het ambacht zich ermee kan onderscheiden. 'Maar inderdaad, je bent er twee dagen druk mee.'
In dit overzicht vind je korte nieuwsberichten uit de bakkerij- en voedingsbranche in de maand juli. Ze worden hier gebundeld en aangevuld met nieuwe berichten. Onder meer: Fort Negen lanceert receptenboek boordevol desem, viennoiserie en upcyclingtips, BD-Totaal maakt biologisch aantrekkelijker, einde Stichting Bakkracht en Bakkerij Holleman Top Bakker van het Jaar.
De Nederlandse kampioenschappen Bakkersvakwedstrijden bestaan in 2025 honderd jaar. De eeuwviering vindt plaats op 12 november in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. De voorbereidingen voor de jubileumeditie zijn in volle gang.
In dit overzicht vind je korte nieuwsberichten uit de bakkerij- en voedingsbranche in de maand juni. Ze worden hier gebundeld en aangevuld met nieuwe berichten. Onder meer: inschrijving Horecava Awards geopend; winnaars Vegan en Innovatieve Worstenbroodjes bekend; Royal Smilde versterkt duurzame kernactiviteiten.
Europese bakkerijen investeren samen in duurzamere grondstoffen zoals koolstofarme tarwe. Tegelijkertijd blijft de Nederlandse voedingsindustrie achter op het gebied van verduurzaming. Ceel Elemans, sector specialist Food bij ING, legt uit waar het knelt.
Bakkerij Schuld in Oldebroek en Elburg neemt alle activiteiten, winkelvestigingen en medewerkers van Bakkerij van Dongen in Nunspeet en omgeving over. Ondernemers Jan Aart Schuld en Ruben van Dongen spreken van een strategische samenwerking. Er vindt momenteel een sanering van de winkels van Van Dongen plaats.
Een nieuwe studie uit Oostenrijk wijst op vervuiling van graanproducten met trifluorazijnzuur (TFA), een hardnekkige stof die ontstaat uit PFAS-pesticiden. In producten zoals brood en koekjes zijn TFA-gehalten aangetroffen die aanzienlijk hoger liggen dan in eerdere metingen.
In dit overzicht vind je korte nieuwsberichten uit de bakkerij- en voedingsbranche in de maand mei. Ze worden hier gebundeld en aangevuld met nieuwe berichten. Onder meer: het Voedingscentrum moet fors bezuinigen, waardoor project 'De gezonde schoolkantine' in het gedrang komt. De Baketainer voor Oekraïne is klaar voor vertrek, en ruim 14 meer omzet in biologische winkels.
Suranga Kellaert van het Boulangerie Team ontwikkelde voor zijn deelname aan de International Bakery Cup 2023 een verrassende variant: Gerookt zadenbrood. Het past goed bij het bbq-seizoen.
Chefs Samuel Levie van worstenmakerij Brandt & Levie, en Joris Bijdendijk van onder meer restaurant Rijks en Wils Bakery Café in Amsterdam, lanceerden onlangs hun boek Broodjes van Sam & Joris. Het staat vol recepten voor origineel belegde broodjes. Eén ervan is de momenteel erg populaire bánh mì.
Bakkerij Heerschap. Het klinkt als een normale bakkerij, maar in Nederweert is sprake van een unieke onderneming. Heerschap exploiteert namelijk ook nog eens negen Albert Heijn-supermarkten in Midden-Limburg. Het Genootschap voor de Bakkerij nam onlangs een kijkje in de keuken. Bakkerswereld ging mee op pad.
Voor veel consumenten bepaalt de versheid van een product de kwaliteit. Om de versheid te bepalen, gebruiken ze al hun zintuigen. Ruikt een product vers, ziet het er vers uit en voelt het vers aan? Puratos' wereldwijde, driejaarlijkse consumenten-trendonderzoek Taste Tomorrow toont echter aan dat de definitie van versheid evolueert. Wat beschouwt uw klant tegenwoordig als vers?
Wereldwijd hechten consumenten een steeds groter belang aan wat zij eten, omdat zij streven naar een gezondere levensstijl. Dat blijkt uit het grote consumententrendonderzoek Taste Tomorrow, dat grondstoffenleverancier Puratos iedere drie jaar laat uitvoeren. De verwachtingen van voedsel in combinatie met gezondheid zijn hooggespannen.
Versheid is ingehaald door smaak, wanneer het gaat om de belangrijkste reden om brood en banket aan te schaffen. Dat blijkt uit het grote consumententrendonderzoek Taste Tomorrow, dat grondstoffenleverancier Puratos iedere drie jaar laat uitvoeren. Consumenten zoeken vernieuwende smaken en laten zich qua smaakbeleving graag verrassen door uiteenlopende texturen.
Extreme hitte vraagt veel van bakkers en andere versleveranciers, die zelfs bij 38 graden in de schaduw toch doorwerken. Tegelijkertijd jaagt de hitte voedselverspilling aan, schrijft Joep Gommans in een aan consumenten gerichte column. Hij roept klanten op bij hitte niet alleen aan hun plantjes op het balkon, maar ook met hun vershelden mee te denken.
Techniek is mooi hoor. Echt waar. AI-gedreven modellen die voorspellen hoeveel je moet bakken op een druilerige dinsdag. Slimme prullenbakken die exact registreren wat je weggooit. Automatisering die je helpt om minder te verspillen, om efficiënter te werken. En ja, ook platforms zoals Vers Voor Vandaag die zorgen dat lekkernijen niet onnodig eindigen in de kliko. Maar laten we eerlijk zijn: zonder de mens stelt dat allemaal niks voor.
Van handenarbeid zijn we in de 18e en 19e eeuw de industriële revolutie ingerold. Handwerk werd vervangen door mechanisatie. En later door automatisering. We bevinden ons nu in een tijdperk van robotisering, cobotisering en kunstmatige intelligentie (AI).