NVWA: 'Allergenenbeleid bij meer dan helft retail, ambacht en horeca niet op orde'

NVWA: 'Allergenenbeleid bij meer dan helft retail, ambacht en horeca niet op orde'

De NVWA constateert dat bedrijven in retail, ambacht en horeca klanten niet voldoende informeren over aanwezige allergenen in voedsel. De toezichthouder inspecteerde vorig jaar ruim 5000 bedrijven op gebied van allergenennaleving.

65 Procent van de geïnspecteerde horecabedrijven (hotels, restaurants en cafetaria’s) voldeden volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit niet aan de eisen. In totaal inspecteerde de NWVA vorig jaar 3.196 horecabedrijven.

Daarnaast inspecteerde de toezichthouder 1.910 ambachtelijke bedrijven (bakkers, ijssalons, slagers) waarvan 51 procent niet voldeed aan de eisen.

Tenslotte voldeed 41 procent van de in totaal 471 geïnspecteerde retailbedrijven (supermarkten en toko's) niet aan de eisen. De NVWA deelde als gevolg van het niet naleven van de eisen 591 boetes van €525 uit en 3.399 schriftelijke waarschuwingen.

Mondeling of schriftelijk

Retail, ambacht en horeca mogen volgens de NVWA allergenen schriftelijk (via kaartjes in de vitrine of op de menukaart) of mondeling (door aan te geven dat men terecht kan bij personeel voor vragen) communiceren met klanten. In totaal voldeden 3.256 van de 5.577 bedrijven niet aan de allergenenvoorschriften.

Actief toezien

Ondernemers in de horeca, ambacht en retail zijn verplicht om 14 allergenen te vermelden. Het toezicht op allergenen is een standaard onderdeel van de inspecties van de NVWA. “Omdat veel ondernemers niet voldoen aan de wetgeving voor het verstrekken van allergeneninformatie zal de NWVA ook dit jaar actief toezien op allergeneninformatie bij bedrijven”, stelt de NVWA. De toezichthouder geeft bij overtredingen eerst een waarschuwing. Indien de ondernemer niet verbeterd op gebied van allergenenbeleid, volgt een boete én moeten de allergenen alsnog worden vermeld.

Allergenen op Food Law Event

Ook dit jaar speelt er van alles op het gebied van allergenen. Wat zijn de laatste wijzigingen? Waar moet je als producent rekening mee houden en wat komt er op ons af?
Marjan van Ravenhorst van Allergenen Consultancy en Benjamin Remington van Reminton Consulting Group B.V. praten je bij over de laatste stand van zaken rondom allergenenwetgeving tijdens de Grote Allergenenupdate op het Food Law Event.

Bekijk het programma en meld je aan.

*Dit artikel is ook verschenen bij zusterblad VMT

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld