video

Ambacht & Business: Eerste event smaakmaker voor vervolgtrainingen

Strategie

Ambacht & Business: Eerste event smaakmaker voor vervolgtrainingen
Jeroen Goossens Foto's: Jan Willem Schouten

Het eerste event van Ambacht & Business, op 15 mei in de Rijtuigenloods in Amersfoort, is een goed concept gebleken. Deelnemers en organisatie zijn door de bank genomen enthousiast.

De organisatoren van de eerste nieuwe opzet van het trainingstraject Ambacht & Business kijken tevreden terug op het event dat 15 mei plaatsvond in Amersfoort. FrieslandCampina (Debic), de Nationale Bakkerij Academie (NBA) en Bakkerswereld kozen voor een nieuwe opzet, waarbij het jaarlijkse event de bezoekers veel nieuwe inzichten en inspiratie biedt. Voor wie dieper op de materie wil ingaan, is het event een smaakmaker voor vervolgtrainingen bij de deelnemende partners. Op die manier kunnen ondernemers zelf heel gericht kiezen voor een training die hen aanspreekt en waarvan zij denken dat die het meest interessant is voor hun bedrijf en hun medewerkers.

Jan Willem Grievink van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) gaf de aftrap voor het ochtendgedeelte. Tevredenheid bij de klant is de grootste valkuil voor de ondernemer, waarschuwde Grievink. ‘De verwachtingen van de klant veranderen namelijk continu, hij krijgt andere wensen, waarmee je als bakker moet meebewegen. Denk goed na over je assortiment, zorg dat het anders is dan dat van de supermarkt, ontzorg de klant en let erop dat de winkel steeds verrassend is.’

Brood en banket worden overal gegeten, maar er zijn groei- en krimpmarkten te benoemen. De kansarme, vergrijzende regio’s zijn Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Groningen, Zuid-Limburg en de Achterhoek. Groeimarkten zijn de stedelijke gebieden: Groot-Amsterdam, Flevoland, regio Den Haag en de provincie Utrecht.

Consument verandert

De buitenhuismarkt en onlineverkopen worden in snel tempo steeds belangrijker. In New York wordt 70 procent van elke dollar buiten de deur besteed. Zover is het hier nog niet, maar het gaat wel die kant op. ‘De buitenshuisconsument heeft een andere leefstijl’, aldus Grievink. ‘Online food groeit met 14,1 procent. Daar liggen kansen voor de bakker, ook in vergrijzende gebieden.’

De consument verandert. En dat gaat in rap tempo, waarbij e-commerce en online verkopen steeds belangrijker worden, net als het triggeren van de belevingstoestand van de consument, zoveel werd duidelijk in Amersfoort. Het aanzetten van het lymbisch systeem in de hersenen is de manier om de gewenste beleving bij de klant op te roepen, aldus Noor Wijn namens de NBA.

Wijn ging in op de biologie van de mens, waarbij een kerststol diende als ‘metafoor’ voor de hersenen. De buitenste laag staat voor de neocortex, waarin ratio en denken worden gevormd. De spijs in het midden van de stol is het lymbisch systeem. ‘Beslissingen die op basis daarvan worden genomen, op basis van het gevoel, zijn kwalitatief de beste beslissingen.’

Ze trok de vergelijking met handzeep uit de supermarkt voor €1, en een flesje handzeep van Rituals, waar de klant omgerekend dertien keer zo veel voor betaalt. ‘Als je de winkel van Rituals inkomt, gaat je limbisch systeem aanstaan. Het verschil komt door beleving dankzij een goed verhaal en een goed gevoel dat je krijgt. Dat is wat winkelbeleving waard is.’

Ook beleving en motivatie zijn van belang voor succesvol ondernemerschap. ‘Waarom doe je wat je doet als ondernemer? Want als je dat kunt uitleggen aan je medewerkers en je klanten, krijg je gemotiveerde medewerkers en gemotiveerde klanten, die op basis van jouw geloofwaardige verhaal graag bij je willen werken en kopen. Ertoe doen, dat wil iedereen’, aldus Wijn.

Robert Bekhof

Webshop en website

Robert Bekhof van Group7 ging namens de NBOV in op online ondernemen. Met dit traject is de NBOV nu drie jaar intensief bezig om bakkers op weg te helpen met digitale verkopen, waarvoor de NBA de trainingen organiseert.
Op online kan de bakker de concurrentie met de supermarkt aangaan, omdat het gemaksaspect er een belangrijk onderdeel van is. ‘Online bestellen bij de bakker is natuurlijk ideaal. Je zit thuis op de bank en laat de bestelling de volgende dag bezorgen of haalt die af, dat past helemaal bij de gemaksconsument die direct wil kunnen bestellen’, aldus Bekhof.

In 2007 kwamen de eerste smartphones op de markt. Anno 2017 loopt 75 procent van al het internetverkeer via de mobiel. ‘Dat betekent dat als de klant zoekt op brood, je als bakker wel bovenaan in de zoekresultaten moet staan’, aldus Bekhof. ‘Digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we anders met de klant communiceren.’
De totale online bestedingen in Nederland passeerden in 2016 de grens van €20 miljard; een groei van 23 procent ten opzichte van 2015. In food en near-food (onder andere cosmetica, medicijnen en vitamines, red.) bedroeg die groei 33 procent.

Uit de zaal kwam de vraag of het mogelijk is dat de NBA en/of de NBOV een blauwdruk van een webshop/site maken, die elke individuele bakker zelf kan invullen, waarmee kan worden voorkomen dat deze de digitale boot mist. Daar wordt over nagedacht, ‘alleen loop je dan het risico dat elke bakker online dezelfde uitstraling krijgt’, waarschuwde Bekhof.

Het middagprogramma stond in het teken van brood en banket. Foodtrendwatcher Marjan Ippel vertelde over trends die ze waarneemt in de bakkerij. Door de stevige opmars van het ambacht nemen de kansen voor speciaalzaken volgens haar weer toe. Omdat de ‘to go’-markt groeit, doen bakkers er goed aan daarop in te spelen en/of relevant te zijn tijdens het ‘to go’-moment, bijvoorbeeld met een foodtruck die naar de klant toe komt. En niet onbelangrijk: brood en banket staan voor beleving en genieten; houd daarmee rekening in assortiment en winkeluitstraling. Klanten verwachten volgens Ippel verder ‘24/7 beschikbaarheid van brood’. Ook sprak zij over ‘gezonde zonden’, het genieten van brood en banket, die voldoen aan bepaalde gezondheidsnormen, zoals lactose-, gluten- en E-nummervrij, en producten met minder suiker en zout. Tot slot wijst de foodtrendwatcher op ‘groepen die opkomen en waar je niet meer omheen kunt’, zoals die van de vegan-consumenten.

Niek van Waarde en Michel Schröder van het BoulangerieTeam

Verder stonden twee demonstraties op het middagprogramma. Niek van Waarde en Michel Schröder van het BoulangerieTeam lieten namens Debic zien hoe je op een slimme manier met het viennoiserie-assortiment omgaat. Zij legden uit hoe je met een paar basisrecepten meerdere producten kunt maken door te variëren met ingrediënten. Daarnaast gaven zij de bakkers goede tips over het maken van bladerdeeg.

Jeroen Goossens en Bart-Jeroen van Overveld lieten ook namens Debic zien hoe je moderne patisserietechnieken toepast op een standaard gebaksassortiment. ‘Maak van een vruchtenschelp bijvoorbeeld een échte vruchtenschelp’, aldus Goossens. Hij liet zien hoe hij met een speciale uitsteker een bladerdeegschelp maakt in de vorm van een daadwerkelijke schelp. Daarnaast toonde hij nog meer moderne varianten op bestaande gebaks- producten. ‘Je moet je als bakker onderscheiden van de supermarkt. Waarom zou de klant bij jou een vruchtenschelp kopen die er in de super precies hetzelfde uitziet, maar goedkoper is? Je moet je onderscheiden met mooie producten.’

Video

Reageer op dit artikel