nieuws

Rechter: ‘Bakkerij Andere Koek mag hangende rechtszaak openblijven’

Strategie 600

Hangende de rechtszaak tegen het sluitingsbevel van de gemeente Amsterdam, mag Bakkerij Andere Koek openblijven. Daartoe heeft de rechter besloten, meldt Het Parool.

Rechter: ‘Bakkerij Andere Koek mag hangende rechtszaak openblijven’
Foto: Shutterstock

De gemeente Amsterdam deelde de eigenaar van Bakkerij Andere Koek begin september mede dat de huidige bedrijfsvoering van de onderneming in strijd is met het verbod op toeristenwinkels. Het college van burgemeester en wethouders van de hoofdstad besloot in 2017 winkels die zich richten op toeristen, te weren uit de binnenstad en veertig omliggende straten. De Amsterdamse gemeenteraad stemde hiermee unaniem in.

Mengformule

Omdat klanten hun drankje of broodje kunnen nuttigen aan tafels en stoelen, is – zo meldde Het Parool eerder al – volgens de gemeente sprake van een mengformule, een winkel die ook horeca bevat. Een dergelijke formule is volgens het verbod op toeristenwinkels niet geoorloofd. Verder blijken in de bakkerij broodjes te worden bereid voor snelle consumptie en ook dat mag niet.

Voorlopige voorziening

Het bestuur van de hoofdstad verplichtte de bakkerij de bedrijfsvoering aan te passen. Gebeurt dat niet, dan zou Andere Koek worden gesloten. De onderneming vroeg daarop een voorlopige voorziening aan bij de rechtbank.

E-mail

Volgens het dagblad zou in een e-mail van een medewerker van de afdeling vergunningen van de gemeente Amsterdam zijn toegezegd dat een mengformule wél is toegestaan in de straat waar de bakkerij is gevestigd, de Raadhuisstraat. De rechter heeft nu bepaald dat de gemeente beter moet uitleggen waarom de eigenaar van Andere Koek geen waarde aan die e-mail had mogen hechten.

Anne & Frank

Bakkerij Andere Koek werd ruim twee maanden geleden onder de naam Anne & Frank. Deze naam riep veel weerstand op, onder andere vanwege de associatie met het nabijgelegen Anne Frankhuis, en werd al snel gewijzigd.

Reageer op dit artikel