nieuws

Dobla komt in Italiaanse handen

Strategie 3023

De Nederlandse chocolademaker Dobla komt in Italiaanse handen. Het bedrijf uit Heerhugowaard wordt overgenomen door IRCA, leverancier van chocola en ingrediënten voor banketbakkers, horecabedrijven en ijsmakers. Een overnamesom maken de partijen niet bekend.

Dobla komt in Italiaanse handen
Dobla, opgericht in 1950, is een wereldwijde producent en leverancier van premium chocoladedecoraties en realiseerde in 2017 een omzet van ruim €51 miljoen. Foto: Dobla

Het in 1950 opgerichte Dobla is voornamelijk actief in de markt voor chocoladeversieringen, die in fabrieken in België, Vietnam en de Verenigde Staten worden gemaakt. Het bedrijf behaalde vorig jaar een omzet van 51 miljoen euro en heeft wereldwijd vierhonderd medewerkers in dienst. IRCA had een jaaromzet van 250 miljoen euro.

Productontwikkeling

Door de samensmelting met IRCA, dat in 2017 voor 80 procent in handen kwam van investeerder Carlyle, ontstaat een gecombineerd bedrijf van zo’n achthonderd medewerkers. Volgens topman Paolo Perego van IRCA profiteert het Italiaanse bedrijf van het distributienetwerk dat Dobla in de VS en Azië heeft. Dobla verwacht na de overname onder meer te groeien op vlak van productontwikkeling.

Grote complementariteit

‘De positie van Dobla als premium nicheleverancier van chocoladedecoraties is van grote complementariteit met IRCA’, stelt Dobla in een persbericht. De combinatie creëert een belangrijke internationale leverancier van premium ingrediënten in banket, bakkerij en ijs met achthonderd medewerkers wereldwijd, de combinatie zal Dobla’s groeimogelijkheden verder versterken, dankzij het uitgebreide gecombineerde productaanbod, toegang tot IRCA’s geavanceerde R&D netwerk en route-to-market voor nieuwe kanalen in de groeiende foodservicemarkt. IRCA kan profiteren van Dobla’s wereldwijde distributienetwerk en premium chocoladedecoraties-aanbod.

Onbetwistbare wereldleider

‘Samen zal dit nieuwe bedrijf een onbetwistbare wereldleider in premium ingrediënten voor de banketbakkerij zijn’, aldus Arthur Dontje, grootaandeelhouder van Dobla. ‘Deze transactie komt ten goede aan ons gecombineerde klantenbestand, aan wie het nieuwe bedrijf overal ter wereld een full-service oplossing kan bieden. De nieuwe gecombineerde organisatie zal blijven profiteren van de sterke Dobla-merknaam voor premium chocoladedecoraties.’

Geografische aanwezigheid

‘Met de overname van Dobla zal IRCA zijn geografische aanwezigheid vergroten en de positie van het bedrijf aanzienlijk versterken voor verdere groei in Europa, de Verenigde Staten en wereldwijd’, stelt Paolo Perego, ceo van IRCA. ‘Dobla past perfect bij IRCA en biedt aanzienlijke synergieën, zowel op het vlak van productaanbod als geografische diversificatie. We kijken uit naar de samenwerking met Dobla gezien de nieuwe mogelijkheden en het versnellen van de groei met name in de Verenigde Staten en Azië-Pacific.’

Uniek vermogen

Dobla, opgericht in 1950, is een wereldwijde producent en leverancier van premium chocoladedecoraties en realiseerde in 2017 een omzet van ruim €51 miljoen. Dobla bezit over het unieke vermogen om premium, hand- en op maat gemaakte chocoladedecoraties aan te bieden, geproduceerd in drie state-of-the-art productiefaciliteiten in België, Vietnam en de VS. Dobla heeft een belangrijke positie in Azië verworven via een speciaal netwerk van partnerdistributeurs in verschillende landen in de APAC-regio. De resterende omzet is relatief gelijk verdeeld over de EMEA-regio en Noord-Amerika. Dobla heeft wereldwijd meer dan vierhonderd werknemers in dienst.

B2B-producent

IRCA, opgericht in 1919 door de Nobili-familie, is een toonaangevende Italiaanse en Europese B2B-producent van chocolade en ingrediënten voor de banketbakkerij-, bakkerij- en horecamarkt dankzij een productportfolio samengesteld uit ongeveer 1300 SKU’s die worden aangeboden aan industriële klanten, interne bakkerijen van hypermarkten en banketbakkers- en bakkerijwinkels. In 2014 betrad IRCA de markt voor ijsingrediënten via het merk Joy Gelato dat meer dan 300 referenties ontwikkelde. IRCA, overgenomen door The Carlyle Group in juni 2017, opereert drie state-of-the-art productiefaciliteiten dicht bij Varese (Lombardije), telt meer dan 300 werknemers en behaalde een omzet van meer dan €250 miljoen in 2017.

Foto's

Reageer op dit artikel